Учен от Станфорд: Скоростта на прилагане на мерките срещу COVID-19 има много по-голямо значение от тяхната интензивност

В Калифорния социалното дистанциране се оказа решаващо срещу разпространението на коронавируса

OFFNews 15 април 2020 в 17:07 3084 0

Калифорния, американският щат с най-голямо население, стана и първият в страната, който наложи строги мерки за изолация - печеливша стратегия за ограничаване на разпространението на коронавируса и избягване на задръстването на болниците и предизвикания от това голям брой смъртни случаи, разказва Лоран Банге, кореспондент на Франс прес.

"Ако погледнем данните, става ясно, че бързите мерки са решаващи за "изправяне на кривата" на хоспитализациите, свързани с COVID-19, обяснява за АФП професор Ан Римойн, епидемиолог и специалист по обществено здравеопазване в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

"Калифорния наистина излезе начело със своите изисквания хората да си стоят у дома, с поощряването на социалното дистанциране, с отмяната на концертите и събиранията на много хора и дори с насърчаването на хората да си покриват лицето. Всичко изброено промени нещата изключително много", добавя г-жа Римойн.

Именно в Калифорния в края на февруари беше съобщено за първите случаи в САЩ на "предаване (на заболяването) вътре в общността", с други думи на местна почва сред населението, а не чрез хора, пътували в заразени региони зад граница.

Губернаторът Гавин Нюсъм наложи изолация на 40 милиона калифорнийци от 19 март, когато федералните власти се бяха ограничили с официалното регистриране на няколко хиляди случаи и 19 починали.

Милиони хора, живеещи в района на Сан Франсиско - най-засегнатия от COVID-19 към онзи момент - вече бяха получили три дни по-рано разпореждане да си стоят у дома.

Същия ден Ню Йорк вече регистрира над 5000 случая. Местните власти чакаха до следващия ден, за да предприемат мерки, ограничаващи движението на населението.

Докато епидемията избухна в Ню Йорк, с над 10 000 починали и затрупани служби за спешна помощ и морги, ситуацията в Калифорния остана овладяна: 758 починали при малко над 23 000 установени случая.

Въпреки че гъстотата на населението и урбанизацията в Ню Йорк могат отчасти да обяснят тази тежка равносметка, за Ан Римойн бързата реакция на калифорнийските власти е била решаваща.

"Веднъж започнал да се разпространява, вирусът се предава пропорционално, затова бързите действия да не се допуска събиране на големи групи хора са най-доброто нещо, което може да се направи", уверява тази специалистка по вируса ебола.

75 процента и пет месеца

Ако броят на случаите се удвоява на всеки три-четири дни, както беше в началото с COVID-19, "тогава, разпореждайки изолация седмица по-рано, предотвратявате това епидемията да стане четворно по-голяма", отбелязва Ерин Мордекай, специалистка по инфекциозни заболявания в университета в Станфорд, Калифорния.
Изследователката и нейният екип са разработили математически модел, който позволява да се измерва ефективността от изолацията спрямо случаите на Ковид-19.

"Нещо, което моделът показва, е, че скоростта на прилагане на мерките има много по-голямо значение от тяхната интензивност", казва тя за АФП.

Освен това се оказва, че калифорнийците са спазили напълно инструкциите, ограничаващи движението до "съществени дейности", и правилата за социално дистанциране. Според изчисленията на Ерин Мордекай те са намалили социалните си контакти средно със 75 процента от близо един месец.

Колко дълго време би трябвало да продължи това? Търпение: в окръг Санта Клара, където се намира Силициевата долина, изолацията би трябвало да остане в сила "поне пет месеца, за да може епидемията да бъде напълно спряна", смята Мордекай. "И отново бихме били уязвими, ако се появи нова болест", казва тя.

За експертите, както и за губернатора Нюсъм, който вчера определи условията за връщане към нормален живот, социалното дистанциране може да бъде облекчено едва след като имаме средства за тестване на всички хора, проявяващи симптоми на Ковид-19, за да може да бъдат изолирани.

"В противен случай, ще загубим целия огромен напредък, постигнат досега, с цената на огромни жертви", предупреждава проф. Римойн.

"Ако приемем всичко да бъде отворено отново, вирусът още ще е там и ще се върнем в изходна точка", добавя епидемиоложката, която настоява "общественото здраве да бъде поставено над икономиката".
"Навсякъде по света би трябвало да се забрани излизането от вкъщи без лицето да е покрито", настоява тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови