Учени: 1 от 3 младежи е податлив на усложнения от COVID-19

OFFNews 13 юли 2020 в 12:30 1508 0

Младите хора не са застраховани срещу тежки форми на COVID-19, показва проучване на експерти проведено в детските болници UCSF Benioff. 1 от 3 младежи е податлив на усложнения от COVID-19, съобщава платформата Medik Forum.

Изследването анализира данни на 8 400 млади жени и мъже на възраст между 18 и 25 години. Резултатите сочат, че общата "медицинска уязвимост" е около 33% за мъжете и 30% за жените в тази възрастова група.

Най-сериозен фактор за този развой на инфекцията при младите е тютюнопушенето, съобщават изследователите в публикация в Journal of Adolescent Health.

"Последни данни показват, че тютюнопушенето е свързано с по-висока вероятност от прогресиране на коронавирусната инфекция, включително и с повишена тежест на заболяването, хоспитализиране, интензивна терапия, дори смърт. Тютюнопушенето може да окаже значително влияние върху младите хора, които обикновено имат ниски показатели за повечето хронични заболявания", пишат авторите на изследването.

Анализите показват, че рискът "уязвимост към тежки заболявания" значително намалява, когато пушачите се изключват от представителната извадка на проучването.

Усилията за намаляване на тютюнопушенето и използването на електронните цигари сред младите хора, снижават податливостта им към тежки заболявания, включително и към COVID-19", твърдят учените в изводите към изследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!