Учени: COVID-19 е 12 пъти по-смъртоносен за диабетиците

OFFNews 27 юли 2020 в 15:01 1985 0

COVID-19 е 12 пъти по-смъртоносен за диабетиците. Това са установили специалисти от Центровете по контрол и профилактика на заболяванията в САЩ, цитирани от MedicalXpress.

Учените са анализирали нарушенията, които възникват вледствие на коронавирусната инфекция, и са потвърдили, че захарният диабет е едно от най-рисковите придружаващи заболявания при заразяване с COVID-19.

Диабетът е на второ място по тежест на усложненията при COVID-19, след сърдечносъдовите заболявания, отчитат експертите. 

По думите на д-р Джошуа Джоузеф от отдела по ендокринология, диабет и метаболизъм на Медицинския център "Уекснър" към университета в Охайо, особено важно при пациентите с коронавирус е да се проверява нивото на кръвната захар и да се контролира възможното й повишаване.

Анализите на епикризите са показали още, че диабетиците се нуждаят от хоспитализация 6 пъти по-често от хората, които нямат диабет.

Медиците обясняват това със специфичните усложнения на диабета, които засягат работата на бъбреците, сърцето, нервната и зрителната система на организма. Заболяването е особено коварно и поради факта, че снижава ефективността на имунната система.

Специалистите обаче предупреждават, че при вземане на профилактични мерки в условията на коронавирус е важно да не се допуска хипогликемия, която е не по-малко опасна от високата кръвна захар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови