Учени: Хормонозаместителната терапия повишава риска от рак на гърдата

Рискът е два пъти по-голям, тъй като действието на терапията продължава над 10 години след нейното прекратяване

OFFNews 30 август 2019 в 16:14 4263 0

Рискът от рак на гърдата, вследствие на прилагането на хормонозаместителна терапия (ХЗТ) е двойно по-голям, отколкото се смяташе досега, според проучване, което потвърждава, че ХЗТ е пряка причина за рака.

Резултатите от окончателното проучване ще предизвикат безпокойство сред милиони жени по света, които използват ХЗТ. Установява се, че колкото по-дълго се прилага хормонозаместителната терапия, толкова по-голям е рискът. Освен това се установява, че рискът не отшумява веднага щом жените престанат да приемат ХЗТ, както се предполагаше по-рано, съобщава The Guardian.

Изследването, публикувано в медицинското списание Lancet , казва, че една от 50 жени със средно тегло, приемащи най-често срещаната форма - комбиниран дневен естроген и прогестоген, след пет години развие рак на гърдата. Този риск е два пъти повече от предполаганото до момента, тъй като действието на терапията продължава 10 или повече години, след нейното прекратяване.

Регулаторният орган по лекарствата и здравните продукти (MHRA) заяви, че жените, които приемат или някога са приемали ХЗТ, трябва да бъдат бдителни, да насрочат скрининг на гърдите си.
„Жените трябва да са запознати с тази нова информация, така че тя да може да бъде разгледана с останалите рискове и ползи от използването на ХЗТ“, каза Сара Бранч от MHRA. „Менопаузата може да има неприятни странични ефекти и ХЗТ продуктите могат да бъдат ефективни за подпомагане на облекчаването на симптомите. Нито едно лекарство не е напълно без риск, но е важно жените да могат да вземат информирано решение за подходящите за тях рискове и ползи. “

MHRA препоръчва на жените да приемат хормонална терапия само в най-ниската доза и за възможно най-кратко време. Според проучването, рискът може да не нарасне за първата година.
ХЗТ отдавна е свързан с рак на гърдата, а в по-малка степен и с рак на яйчниците. Но въпросът е изпълнен с противоречия, като привържениците на ХЗТ - включително много гинеколози - се противопоставят на епидемиолозите, загрижени за риска от рак.

Британското общество за менопауза и Кралският колеж по акушер-гинеколози категорично защитиха ХЗТ, което е много ефективно за облекчаване на горещите вълни, нощното изпотяване и други изтощителни симптоми на менопаузата. Те оспорват минали проучвания, свързващи ХЗТ с рака и твърдят, че хормоните имат други ползи за здравето, включително защита на жените от инфаркт и инсулт, за които авторите на новото проучване твърдят, че няма доказателства. ХЗТ наистина помага за защита на чупливите кости, казват авторите, но само докато жените го приемат.

Според Националния институт за здраве и клинични постижения, рисковете са малки и дори призовава личните лекари да предписват ХЗТ на повече жени. Но учените настояват позицията на Института да бъде преразгледана.
Сър Ричард Пето, професор по медицинска статистика и епидемиология в Университета в Оксфорд, заяви, че сега могат да бъдат сигурни, че ХЗТ е причина за около 5% от рака на гърдата. Рискът от рак се увеличава с времето, през което жените са на хормони и раковите заболявания са положителни за естрогенните рецептори.
Документът, изготвен от глобалната колаборативна група за хормонални фактори при рак на гърдата, събра данни от 58 проучвания по целия свят за повече от 108 000 жени, които са развили рак на гърдата, след като са взели хормонална терапия в менопауза.

Проучването установи, че рискът жените със средно тегло да развият рак на гърдата е нараснал до 8,3% сред тези, приемащи най-често срещаната хормонална комбинация - естроген плюс дневен прогестоген.
Процентът е по-добър (7,7%) за жени, които приемат прогестоген само периодично – от 10 до 14 дни в месеца. Тези, които са приемали само естроген, тъй като не се нуждаят от прогестоген за защита от рак на матката след хистеректомия, са имали риск от 6,8%.

Жените, които страдат от затлъстяване, са изложени на повишен риск от рак на гърдата, тъй като тяхната мастна тъкан произвежда допълнителен естроген след менопаузата. Проучването установи, че приемането на ХЗТ не увеличава допълнително риска им.

Според баронеса Делит Морган, изпълнителен директор на Breast Cancer Care, заяви, че дългосрочният ефект на ХЗТ може да бъде важна информация за жените. „Вземането на ХЗТ е наистина лично решение и е жизненоважно всички да разбират напълно ползите и рисковете, да ги обсъждат с личния си лекар и да бъдат подкрепени да вземат решението, което е подходящо за тях“, каза тя. „Вместо да предизвиква безпокойство, надяваме се проучването да помогнат на всеки, който обмисля лечение с ХЗТ, да вземе още по-информирано решение.

Други учени казаха, че проучването е проведено добре. Кевин Макконуей, преподавател по приложна статистика в The Open University, го нарече "много внимателно, задълбочено, отлично изследване".

Кралският колеж по акушер-гинеколози в съвместно изявление с Британското общество за менопауза заяви, че резултатите са в съответствие с насоките от Ница, които показват "малък повишен риск". „Жените и лекарите трябва да бъдат уверени, че резултатите от това проучване не добавят нищо ново по отношение на ефектите на хормонозаместителната терапия. Изследванията показват, че при повечето жени ХЗТ помага за овладяване на симптомите в менопаузата и е безопасна, ”казва гинекологът проф. Дженис Раймер, вицепрезидент на колегията.

„Жените трябва да бъдат информирани за малкото увеличение на риска от рак на гърдата, за да могат да преценят това спрямо ползите, които могат да имат от приемането на ХЗТ. Всяка жена преживява менопаузата по различен начин и симптомите варират. Те могат да бъдат изключително изтощителни и да окажат значително влияние върху физическото и психическото здраве на жената, кариерата и социалния живот. За съжаление, много жени все още не са склонни да търсят съвет и подкрепа, поради опасения относно рисковете от рак на гърдата, свързани с ХЗТ. “

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews