Учени създадоха лекарство, което възстановява увреден от хепатит черен дроб

OFFNews 26 декември 2019 в 12:45 2871 0

Снимка Pixabay

Китайски учени създадоха препарат, който може да възстановява увреден от хепатит черен дроб. Ефективността му е потвърдена от изследвания. Съобщението бе публикувано в сайта на Китайската академия на науките, цитирано от Medik Forum.

Експерименталното лекарство под название AS1501 е създадено на основата на макромолекули. Според експертите то може да бъде ефективно в лечението на увреден черен дроб и чернодробна недостатъчност, вследствие на хепатит.

Действието на препарата е насочено към блокиране на взаимодействието между рецепторите DR5 и TRAIL по повърхността на клетъчната мембрана. В резултат на този блокаж се нарушава апоптозата – програмираната клетъчна смърт. Това предотвратява увредата на черния дроб и развитието на чернодробна недостатъчност.

Първоначално препаратът бил предназначен за терапия против образуването на тумори, но ефективността му в тази посока не била потвърдена. Впоследствие учените установили, че освен при чернодробните заболявания AS1501 има и други перспективи.

Тъй като е насочен към блокиране на апоптозата, терапията с въпросния медикамент може да бъде ефективен и за лечение на инфаркт на миокарда, инсулт, Болест на Алцхаймер и др., твърдят създателите му.

Засега специалистите не съобщават подробности за експерименталните методи на лечение, но планират да проверят ефективността на терапията за всички споменати заболявания в нова серия от изследвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови