Учените: Не можем да се заразим с COVID -19 през ушите

OFFNews 04 юни 2020 в 15:10 1620 0

Ушите не се смятат за вероятен път за проникване на COVID-19, твърдят специалисти от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. Кожата във външния ушен канал наподобява повече обичайната, а не тъканите в устата, носа и синусите. Тя създава бариера, която затруднява проникването на вируса, смята д-р Бенджамин Блайър от университетската болница в Бостън, цитиран от Асошиайтед прес.

Същевременно според лекарите очите могат да бъдат път за проникване на заразата, както носа и устата, ако някой заразен кихне или се изкашля наблизо. Сълзи от заразен човек също могат да разпространят новия коронавирус. Честото миене на ръцете, социалното дистанциране и покриването на лицето на публични места са начините за предпазване от разпространението на вируса, включително през очите, напомнят експертите.

Очилата също могат да бъдат бариера за вируса, сочат данни от Американската академия по офталмология. Препоръките към работещите в здравеопазването са да използват защитни очила или шлемове, когато лекуват потенциално заразни пациенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови