Училища по изкуствата подкрепят кампанията 'Да! За живот!'

Флашмоб предава послания чрез музика и изкуство на осем места в страната

OFFNews 11 ноември 2019 в 16:12 1461 0

Снимка МЗ

Училища по изкуствата и по културата се включват в Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията и казват: „Да! За живот!" чрез различни творчески инициативи и авторски проекти.

Възпитаниците на музикални и художествени училища ще предадат своите послания за живот със специално подготвени изяви - флашмоб, паради, песни и джаз изпълнения. Техните представления ще се състоят на 12 и 13 ноември на 8 места в различни краища на страната.

Акциите ще бъдат изпълнени в големите междучасия в училищните дворове или на централни градски улици. Целта им е чрез силата на музиката и изкуството да допринесат за насочване вниманието на цялото общество към по-доброто разбиране на темата за донорството и привличане на общественото внимание към нея.

В кампанията се включва Националното училище за фолклорни изкуства в с. Широка Лъка, където 66 ученици ще пеят и танцуват на 12 ноември в подкрепа на инициативата за донорството и трансплантацията. В същото време съучениците им от Национално училище по изкуствата „Веселин Стоянов" – Русе ще изпълнят фолклорна китка от специално подбрани за събитието музикални и танцови произведения.

Младежкият джаз бенд на Националното музикално училище „Любомир Пипков" в София, който наскоро спечели престижно международно отличие в САЩ, ще изпълни музикалното произведение „Хамелеон" от Хърби Хенкок.

С авторски проекти в кампанията се включват две от училищата към Министерството на културата в Пловдив с плакати, песни и послания. Народният хор на Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков" ще изпълни няколко произведения под ръководството на диригент Явор Тасков. Учениците от 11 и 12 клас на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства ще издигнат едновременно своите плакати с послания, специално изработени от тях за събитието.

В кампанията ще се включат и учениците от Професионална гимназия по каменообработване в Кунино, които ще пишат „на живо" общо послание, което ще бъде издигнато в двора на училището.

Съпричастни към инициативата са и учениците и възпитателите на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович" в Сливен, които също ще отбележат месеца на донорството с тематичен флашмоб от произведения на изкуството.

Възпитаниците на Професионална гимназия за приложни изкуства – Смолян са изработили кукли от хартия в човешки ръст, които ще бъдат „разиграни" в началото на пешеходния мост в стария център на града от 16 часа на 12 ноември, сряда.

Кампанията на Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор" започна на 5 ноември и ще продължи до 5 декември. Графикът с изявите на училищата по изкуство може да видите на сайта на кампанията.

По време на месеца на донорството всеки може да отпечата от сайта на кампанията своята донорска карта или да я получи от доброволците на Българския червен кръст във всички областни градове на страната. Чрез нея се изразява съгласие за донорство в случай на настъпила и безспорно констатирана от комисия мозъчна смърт. Картата няма юридическа стойност, тя изразва волята на човек приживе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови