Удължават със седмица карантината в ромския квартал на Кюстендил

OFFNews 30 юни 2020 в 14:26 1567 0

Извънредните противоепидемични мерки, въведени на територията на ромския квартал "Изток" в Кюстендил, се удължават с още една седмица, съобщи областният управител Виктор Янев след заседание на Областния оперативен щаб.

На заседанието е присъствал и главният държавен здравен инспектор доц.Ангел Кунчев. Ромският квартал ще остане блокиран до 8 юли. От Областния щаб съобщиха, че има двама заразени с коронавирус в Инспекция по труда Кюстендил и те са под карантина.

"Щеше да е по-ефективно да съм тук преди 10 дни, защото сега работата е свършена. Мерките, които са въведени дават резултат и в огнището в кв."Изток", и в Кюстендил. Естествено, случаите няма да свършат от днес за утре, ще има и нови, циркулация на вируса има, но според мен решението, което са взели от щаба, е изключително правилно", каза Ангел Кунчев.

Той допълни, че системата, която е създадена, позволява всички, които трябва да ходят на работа да отидат, а тези, които имат нужда от медицинска помощ - да я получат. Кунчев каза още, че на създаденото КПП вече има и медицинско лице, което да преценява дали даден човек има нужда от медицинска помощ.

"В интерес на целия град е да се справим с огнището", допълни Ангел Кунчев. Той е категоричен, че болницата в Кюстендил се справя добре и е готова да посреща случаи на заразени с коронавирус.

"Виждаме, че има добра комуникация между Спешния център и болницата и другите общински заведения. Няма нищо различно в област Кюстендил, в сравнение с другите области. Координацията между отделните служби тук е много добра, каза още доц. Кунчев. Той посочи още, че смъртността в областта, на болни от коронавирус, е под средната за страната.

Кунчев допълни, че остава умерен оптимист, че топлото, сухо време с по-малко влажност във въздуха, ще ограничи предаването и издръжливостта на вируса навън. И отново призова да се инвестира в мерки и контрол, а не в правене на много тестове, които дават временна картина на заболеваемостта, която при неспазване на мерките се променя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови