Укрепването на мускулите е по-добър начин за отслабване

OFFNews 10 юли 2019 в 12:23 1477 0

Снимка Pixabay

"Не се фиксирайте в намаляването на мазните, значително по-ефективно е да укрепвате и тонизирате мускулите на тялото си", съветват учени от САЩ, цитирани от Medicalxpress.

Специалистите от Медицинския колеж в Джорджия, САЩ, публикуваха резултати от изследване, според което лошото състояние на скелетните мускули може да предизвика редица нарушения, които се асоциират с наднорменото тегло и затлъстяването. Сред тези нарушения са инсулиновата резистентност, метаболитните разстройства и диабета, съдовите патологии.

„При трениране на мускулите може да се подобрят метаболитните процеси в организма и функционирането на сърдечно-съдовата система, а като следствие от това и да отслабнете.“, убедени са медиците.

Експертите поясняват, че при тренировка мускулите използват повече кислород и потребяват повече енергия, което ги заставя активно да извличат глюкозата от кръвта. Лошото състояние на мускулите снижава чувствителността към инсулина, предизвиква нарушения в механизмите на апетита и храненето, както и проблеми във функционирането на вътрешните системи.

От състоянието на мускулите зависи метаболитната хомеостаза, която определя чувствителността на човека към инсулина, а това е важно за предотвратяването на диабета и затлъстяването, твърдят изследователите. 

Учените напомнят, че тренираните мускули произвеждат важни миокинови протеини, които са свързани със здравословните функции на тялото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови