Ултрамодерна лаборатория за диагностика на рак на простатата заработи в Александровска

OFFNews 08 май 2020 в 11:45 2551 0

За пръв път в УМБАЛ “Александровска” се проведе позитронно-емисионна томография с нов изотоп. Това е една от най-бързо развиващите се технологии за диагностика и проследяване на пациенти с простатен карцином.

Основание за въвеждането на този метод са неговите висока чувствителност, специфичност и разделителна способност, които предоставят възможност за ранно откриване на рецидиви. В сравнение със съществуващите методи, техниката позволява изобразяване не само на структурните болестни промени, но и на метаболитната активност на заболяването, което е водещо за ранното откриване и оценката на терапевтичния ефект. 

Новият радиофармацевтик 68 Ga PSMA се произвежда в Александровска болница в напълно оборудвана нова, високотехнологична радиохимична лаборатория с капацитет за над 80 пациента месечно. За създаването ѝ са вложени средства, осигурени от болницата и по линия на съвместен проект с Международната Атомна Агенция, на стойност над 2 000 000 лв.

Лабораторията отговаря на всички съвременни стандарти за добра медицинска практика в Европа (GMP). Всички заети с PET/CT диагностиката с 68 Ga PSMA специалисти в УМБАЛ “Александровска” - лекари, радиохимици и медицински физици са обучени и притежават сертификати от водещи нуклеарно медицински центрове в Германия, Австрия, Холандия и Италия. Към настоящия момент изследването на нуждаещите се пациенти се реимбурсира напълно от НЗОК.

В следващия месец предстои да започне и изследване на пациенти с невроендокринни тумори с друг нов радиофармацевтик, произведен в лабораторията.

Всички пациенти, отговарящи на индикациите за изследването и насочени от съответните специалисти, могат да подадат документи в Клиниката по нуклеарна медицина на ул. “Здраве” №2 от 8.00 до 15.00ч. Телефон за допълнителна информация и записване: 02/9230 561.

С най-новата придобивка, Клиниката по нуклеарна медицина на УМБАЛ „Александровска” става най-добре оборудвания център в Западна България от технологична гледна точка – разполага с последно поколение апарати за хибридна образна диагностика (PET/CT и SPECT/CT), а също и със собствен циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици (консумативи за ПЕТ-скенера).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови