Установиха връзка между предродилната депресия и сърдечносъдовите болести

OFFNews 20 април 2023 в 15:19 702 0

бременност

Снимка Pixabay

Изследването е публикувано в специализираното издание "Journal of the American Heart Association"

Проявата на сърдечносъдово заболяване при жени до две години, след като са родили, може да е свързано с депресия по време на бременността им, установи изследване, цитирано от ЮПИ.

Резултатите сочат значителен риск от исхемична болест на сърцето дори и без гестационна хипертония.

Изследването, публикувано в специализираното издание "Journal of the American Heart Association" е първото, което проучва връзката между пренаталната депресия, засягаща около една пета от жените по време на бременността, и следродилните сърдечносъдови болести.

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртните случаи, свързани с бременността, в страните с висок стандарт на живот, сочат данни на Американската сърдечна асоциация.

Макар това е първото изследване на връзката между предродилната депресия и сърдечните болести след раждане, отрицателните последици на депресията върху сърдечносъдовото здраве са добре документирани. Мъжете и жените в депресия е по-вероятно да развият сърдечни болести по-късно в живота си, сочат проучванията.

"Нужно е да използваме бременността като прозорец към здравето в бъдеще", каза ръководителят на изследването д-р Кристина Акерман-Банкс, асистент по акушерство и гинекология в колежа по медицина Бейлър и Тексаската детска болница в Хюстън.

"Усложненията по време на бременността, включително и пренаталната депресия, въздействат дългосрочно върху сърдечносъдовото здраве. Следродилният период дава възможност за скрининг за сърдечносъдови заболявания, за да се избегнат такива резултати", каза тя, цитирана в прессъобщение.

Авторите на изследването са анализирали медицинската информация на повече от 100 000 жени, родили в щата Мейн между 2007 г. и 2019 г., отчитайки и други рискови за сърдечното здраве фактори като възраст, пушене, диабет, хипертония и депресия по време на бременността.

При страдалите от пренатална депресия е отчетен с 83 на сто по-висок риск от исхемична болест на сърцето в сравнение с жените, които не са страдали от депресия по време на бременността.

При страдалите от депресия е отчетен 60 на сто повишен риск от сърдечен арест, 61 на сто по-висок риск от кардиомиопатия и 32 на сто риск от хипертония, казват изследователите.

Тези показатели се повишават с всеки допълнителен рисков фактор, включително гестационната хипертония или прееклампсията, пише в изследването. Сред другите рискови фактори за сърцето са хроничните възпаления и свързаните със стреса хормони.

Д-р Акерман-Банкс препоръчва на жените, страдали от пренатална депресия, да следят здравето си и да обсъдят с лекарите си стратегии за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, да се изследват за диабет тип 2, за нива на холестерол, да спортуват, да се хранят здравословно и да спрат да пушат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови