Уволнението на доц. Сопотенски е сигнал за завръщане в миналото. Сигнал, че всеки свободен може да бъде дисциплиниран

Колеги на отстранения от Пирогов лекар застават до него, те излязоха в декларация срещу решението на директора Балтов

OFFNews 14 януари 2018 в 14:43 10238 2

Колеги на уволнения водач на протестите в "Пирогов" доц. д-р Стоян Сопотенски излязоха с декларация срещу дисциплинарното му уволнение.

Те я отправят към Управителния съвет на Българския лекарски съюз, колегите си и медиите. В текста, подписан от д-р Георги Тодоров, д-р Петър Свраков, д-р Николай Бъчваров, д-р Ирена Мазнева, д-р Михаил Христов, се казва:

Уважаеми колеги,

Дисциплинарното уволнение на д-р Стоян Сопотенски означава завръщане в миналото. Практиките от авторитаризма, в който хората бяха преследвани, уволнявани, унижавани и на работното си място даже, от властта, видно не са напуснали съзнанието на властващите в болница Пирогов.

Дисциплинарното уволнение е последна форма на трудово наказание по нашите съвременни закони. Обявените мотиви от управлението на Пирогов „заради протести и уронване на добро име“, е форма на унижение към д-р Сопотенски. Това е обаче и несправедлив шамар по професионализма на д-р Сопотенски, неоспорен от никого и доказан във времето. Дисциплинарното уволнение е и предупреждение към всички останали, нагла заплаха за неморална разправа с привидно законни средства към всеки, дръзнал да протестира, да се бори за законните си права със законни средства и да прави неудобен живота на властващите, считащи се за управляващи. Уволнението на лекар с ранг, професионална квалификация и добро име сред колегиума и обществото като д-р Сопотенски не е като всички останали, то има тежки негативни последствия и за цялостната система на здравеопазването.

Декларираме не само, че ще подкрепим колегата си с каквото ни е възможно, декларираме, че сме възмутени от действието на д-р Балтов и екипа му от явно непопаднали на правилното управленско място хора. Сигурни сме, че властта в "Пирогов" няма да възстанови д-р Сопотенски и няма да го върне при пациентите му в "Пирогов". След такъв акт не се надяваме на никакъв здрав разум, а липсващата колегиалност е явна. Но сме уверени в Българския съд, че ще възстанови справедливостта такава, каквато очевидно е.

Актът на дисциплинарно уволнение е и ясен сигнал към останалите лекари в страната – всеки директор вече може да посегне към този инструмент, ако счете че някой лекар е уронил доброто име на болницата си, не с лоша лекарска работа, а с протести и ако е приложил правото си на свободно слово, може да бъде ДИСЦИПЛИНИРАН. Когато това е направено от директора на най-известната спешна болница, е сигнал – може да мачкате колегите, които и да са те.

Декларираме, че ще застанем редом с д-р Сопотенски в неравната му борба за справедливост и няма да допуснем, със законни средства, да има и други заплашени или със запушени усти!

БЛС засега не е коментирал въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12256

2

Stamboloff

14.01 2018 в 17:53

Д-р Сопотенски десетки години работи достойно за престижа на Пирогов. Трябваше да го уволнят за уронване егото на Балтов, милия. Така щеше да е честно.
Има си хора, които наистина не могат да управляват...
Честита Нова Година на БЛС!