Уволнения заради коронавируса в Китай

СЗО организира международен форум за борба с епидемията

OFFNews 11 февруари 2020 в 14:15 1712 0

На фона на увеличаващия се брой жертви на коронавируса, в Китай уволниха няколко висши държавни служители, съобщават световните агенции.

Сред отстранените е партийният секретар на Здравната комисия в провинция Хубей, откъдето тръгна заразата. От избухването на епидемията, това са първите кадрови промени на толкова високо ниво.

Здравните власти обявиха, че смъртността в най-засегнатата провинция е малко над 3%. Епидемията създаде и икономически проблеми в страната. Пекин вече обмисля редица фискални политики, които да облекчат икономиката, предаде АФП.

По думите на Джоу Ли Ен, заместник-председател на Комисията на банковата и застрахователната индустрия, основната задача в момента е да се гарантира висок растеж и да се минимизират щетите от епидемията, като заедно с това се осигурят достатъчно средства за борба със заразата.

Днес и утре се провежда международен форум, посветен на борбата с коронавируса. Конференцията е организирана от Световната здравна организация и събира на едно място водещи учени и изследователи, здравни министри и лекари. Целта е да се търсят варианти за лечение. Разработването на ваксина срещу новия щам и алтернативните методи за лечение и превенция са част от темите в дневния ред на делегатите.

Според Майкъл Райън, изпълнителен директор на Програмата за спешни здравни случаи към СЗО здравната система на Китай е изключително добра и способна да предоставя интензивно лечение на високо ниво. Като се има предвид, че между 90 и 100% от пациентите имат нужда от кислород, между 20 и 25 на сто от тях изискват интензивни грижи, още 5-10% - друг вид механично обдишване. Това е огромно изпитание за здравната система. Изключително постижение е фактът, че толкова много заразени са останали живи, казва експертът.

Междувременно Китай пусна мобилно приложение „детектор за близък контакт“ с болен от коронавирус. Приложението показва на потребителите дали са били до заразен човек, съобщи Би Би Си.

Като близък контакт приложението определя хора, които работят, живеят или учат заедно, контакт с медицински персонал и контакт в градския транспорт. Тези, които са изложени на риск, биват съветвани да стоят у дома и да уведомят здравните власти.

Според наблюдатели обаче това е пореден пример как китайските власти контролират обществото. За да направите запитване дали сте имали контакт с коронавирус, трябва да се регистрирате в платформата с вашия реален телефонен номер и номер на лична карта.

Приложението е разработено с подкрепата на китайското правителство. Не е тайна, че Китай провежда сериозно наблюдение над гражданите си, но поне този път едва ли ще бъде критикувана, заявиха експерти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови