В Деня на спасението отдаваме почит към 7-те жертви на COVID-19 сред медиците

Във време на девалвация на ценностите, жестове като дарителство и доброволчество, и да изложиш живота си на опасност не могат да останат незабелязани, заяви началникът на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски

Янка Петкова 14 август 2020 в 12:56 2028 0

Снимка БТА

В Деня на спасението почетохме 7-те жертви на COVID-19 сред медицинските лица и всички всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот. Церемонията се състоя пред пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, който се намира в градинката на ВМА.

Седмата жертва е лекар от Ямбол, който е починал снощи, обяви здравният министър Костадин Ангелов, който присъства на церемонията.

"Искам да изкажа личната си благодарност на всички служители на първа линия - лекари, медицински сестри, специалисти по здравни грижи, санитари, останалите служители в лечебните заведения, центровете за спешна медицинска помощ, РЗИ, всички служби на МЗ, които са на първа линия денонощно и раздават себе си, за да преборим епидемията", каза здравният министър пред журналисти след церемонията.

Той призова българските граждани да бъдат максимално отговорни, към себе си, близките си и особено към хората в напреднала възраст, хората с хронични заболявания. Ако имат близки медици, нека мислят и за тях, допълни проф. Ангелов.

"Епидемичната ситуация към момента е под контрол. Възникналите огнища са санирани. Няма притеснение за невъзможност на лечебните заведения да се справят със ситуацията, има достатъчно болнични легла, няма липса на предпазни средства и консумативи. Сутринта проведохме онлайн среща с ръководителите на всички 28 РЗИ-та на територията на страната", съобщи още здравният министър. По-късно стана ясно, че тези срещи ще бъдат ежеседмични.

Снимка: БТА

"Този паметник символизира нещо много важно в България, каза началникът на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски, който беше домакин на церемонията - почитта към хората, които са дали живота си, за да спасят други хора. Във време на девалвация на ценностите, жестове като дарителство и доброволчество, и да изложиш живота си на опасност не могат да останат незабелязани. Затова днес ще върчим признателни адреси на доброволците, които ни помагаха. Те завинаги ще останат записани като хора с принос в овладяването на една трудна ситуация. Загиналите по време на пандемията медици дадоха живота си, за да спасяват други животи, това е покъртително лично за мен. Такива саможертви са много редки, моята дълбока почит към тези хора. Животът е скъп и затова нашата особена почит е именно към тях", каза проф. Мутафчийски.

Тази година Денят на спасението премина под знака на COVID-19 – заразата, която засегна милиони хора по целия свят. За съжаление, към черните списъци през 2020 г. се добавят и четирима лекари, една медицинска сестра и двама шофьори на линейка, които до последно помагаха на болни от новия коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот, съобщиха организаторите на церемонията.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване с болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови