В Гърция проверяват как се спазват мерките, в Румъния ги облекчават след 15 юни

OFFNews 09 юни 2020 в 15:06 1941 0

97 заразени са установени в Гърция през последните четири дни. Това доведе до засилване на проверките за прилагането на противоепидемичните мерки. Решението беше взето на заседание при гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, свикано заради увеличения брой нови случаи на коронавирус в страната, съобщи телевизия Скай.

На заседанието е била отбелязана необходимостта от строго прилагане на съществуващите мерки с оглед на постепенното завръщане към "новата нормалност". Ще бъдат налагани и временни ограничения на локално равнище, реши още гръцкото правителство.

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че след 15 юни може да бъдат приложени нови мерки за облекчаване на ограниченията във връзка с пандемията от COVID-19, но подчерта, че се налага удължаване на състоянието на тревога, въведено след изтичането на извънредното положение в средата на май, предаде БТА.

"Смятаме, че е възможно да предприемем нови мерки за облекчаване. Някои ограничения няма да бъдат в сила след 15 юни. Ще бъдат отворени моловете без ресторантите и детските площадки. Ще бъдат възможни частни събития с 20 души на закрито и с 50 на открито", посочи държавният глава.

Той добави, че ще бъде възможно отварянето на детските градини и частните ясли, фитнес залите, откритите басейни.
"Като се има предвид, че все още имаме пациенти в болниците, смятаме, че се налага удължаване на състоянието на тревога. Ще има по-малко ограничения, но считаме, че не можем да продължим без този инструмент", заяви Йоханис.

През последното денонощие в Румъния са регистрирани нови 147 случая на COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови