В Пловдив арестуваха психиатърка, източила над половин млн. лв. от НЗОК

OFFNews 28 ноември 2019 в 15:41 4296 1

Снимка Pixabay

Психиатърка от Пловдив е източила над половин милион от НЗОК, издавайки рецепти на фиктивни пациенти. Лекарката изготвяла комплект фалшиви документи, с които е получавала скъпи лекарства за лечение на параноидна шизофрения, които се поемат от касата. Чрез посредници лекарката е получавала ампулите от аптеките, а след това ги е продавала "на черно", съобщи директорът на ОД МВР ст. комисар Йордан Рогачев на брифинг пред журналисти.

"Всички издирвателни действия са в сътрудничество с Районна прокуратура. Вчера служители на ОД на МВР са претърсили 5 адреса на територията на Пловдив, Кричим, Първомай, селата Фотиново и Кърнаре. Иззети са амбулаторни листове, рецептурни книжки, друга документация, печати, ампули", обясни Рогачев.

Схемата е стартирала през януари 2017 година. До момента са разпитани 80 свидетели, иззети са веществени доказателства, ампули, компютърни конфигурации. Според събраните доказателства 50 лица, които според документите са били уж нуждаещи се, са получавали тези лекарства. Разследването показва, че тези хора не знаят за какви лекарства става дума, не познават психиатъра и не са били на подобен преглед. Някои от тях са били в чужбина, когато според документите са ходили на преглед. Други имат психични заболявания, но се лекуват с други медикаменти.

Схемата е в изключително големи мащаби и на виновния лекар предстои да бъдат повдигнати обвинения за измама, като наказанието, което го очаква, е между 1 и 8 години затвор. Говорителят на Районна прокуратура Атанас Илиев заяви, че предстои да бъде повдигнато и второ обвинение за съставяне на документи с невярно съдържание, тъй като в кабинета на лекарката е открит силиконов печат на НЗОК. 

По време на разследването ще бъдат проверени и действията на длъжностните лица, които одобряват документите, за получаване на скъпите лекарства.

„Ще проверим дали става дума за "затваряне на очите" от страна на служители на Касата или предоверяване към лекаря, това предстои да бъде установено. Документите, които са съпровождали изписването на ампулите, са много. Изписването на тези лекарства е строго регламентирано. Този психиатър се е сдобивал с направления от личните лекари. Проверява се също дали печатите в тези документи са от фалшивия печат, открит в кабинета на психиатъра, или от лица от Касата, които са съпричастни или са се предоверили на въпросния лекар. Една ампула струва между 700 и 900 лева. Това са депо препарати с отложено действие, поставят се с инжектиране на всеки месец" заяви Атанас Илиев.

Лекарката е задържана за 24 часа, предстои да е бъде наложена мярка за неотклонение за 72 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

28.11 2019 в 16:08

Януари 2017.. Та досега.. НЗОК спала и не засякла..
"Изключително големи мащаби".. Ама една сама лекарка го е правила..
Продавала "на черно".. На болните от шизофрения, дето са СОЦИАЛНО СЛАБИ!!!
Или на богаташи, дето са крили вкъщи болните от шизофрения и не са ги завели да ги регистрират като психично болни.. Щото то туй си е срам..
И не беше ли по-правилно ДАНС, Икономическа полиция и НЗОК да разкрият ОПГ-то..
Ама то - ний да арестуваме някой, пък да обявим каква огромна работа УЖ сме свършили.. Ама после да сбираме доказателства за ОПГ-то.. То веч ни е навик..
То има много наивници, дет ша повярват, че таз поредна докторка-престъпничка е направила всичко това сама..
Още повече, че "Изписването на тези лекарства е строго регламентирано".