В САЩ очакват най-тежката грипна епидемия от години

OFFNews 08 октомври 2019 в 15:20 4289 0

Снимка Pixabay

Департаментът по здравеопазване на Австралия обяви, че приключилата зима е била с една от най-тежките грипни епидемии за последните години. Лабораторно потвърдените случаи на заразени са 272 000, а смъртните - 662. По тежестта на протичане на грипната епидемия в Австралия, специалистите в САЩ прогнозират аналогични показатели в страната си. Обяснението е, че щамове от Австралия мигрират в САЩ. съобщава MedikForum.

Обикновено епидемиологичният сезон в Австралия продължава от юни до октомври и достига своя пик през август и септември. Тази година епидемията е започнала още през април, а пикът й е бил през юни и юли. От здравния департамент на страната припомнят, че през 2017 година Австралия е преживяла най-тежкия сезон на вирусни инфекции за последните 20 години – тогава регистрираните случаи на заболели са били 229 000, а починалите вследствие на усложнения от заболяването – 745.

Здравните служби в САЩ се готвят за тежък зимен сезон. Междувременно в Калифорния вече е регистриран първият смъртен случай вследствие на усложнения от грип –жертвата е 4-годишно момче.

През януари 2018 г. бяха публикувани данни, според които всяко 14-то посещение при лекар в САЩ е било свързано със симптоми на грип. В сезона 2017-2018 г. жертва на остри респираторни вирусни инфекции са станали 180 деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови