В Сърбия извършиха вътреутробно кръвопреливане на бебе със заразена с COVID-19 майка

OFFNews 30 април 2020 в 12:29 2907 0

Бебе, на което бе преливана кръв още в утробата на заразена с коронавирус майка, бе родено в белградска болница, съобщава БТА.

Бебето Лука, син на 33-годишна рускиня от Сибир, омъжена в Крушевац, е родено със секцио. Вътреутробното кръвопреливане преди две седмици се наложило, защото майката е заразена с коронавирус и освен това е с отрицателен резус фактор.

Майката и бебето са добре, то е негативно на коронавирус, тежи 2265 грама.

Заради отрицателния резус фактор на майката еритроцитите на бебето започнали да се разпадат и то станало анемично. Затова се наложило да му прелеят кръв - под контрола на ултразвук в пъпната връв на бебето била прелята кръв нулева група.

С този вид анемия е имало заплаха за живота му в утробата. Така се стигнало до 33-ата седмица от бременноста и в неделя е направено секцио, обясни д-р Сладжана Михайлович, шеф на Гинекологичната клиника в болницата "Драгиша Мишович" в Белград.

Бременната жена е била подложена и на терапия против COVID-19, която не се е отразила на плода. Днес тя е изписана от болницата.

Случаят е единствен в сръбската и световната практика поради това, че майката е позитивна за коронавирус и с отрицателен резус фактор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови