В Швеция се отказват от хлорохина заради страничните ефекти

OFFNews 08 април 2020 в 17:40 2980 0

Медицински центрове в Швеция решиха да се откажат от клинични изпитания на препарата против малария хлорохин, предназначен за лечение на пациенти с коронавирус, съобщава Medik Forum, цитирайки публикация в "Дейли мейл".

Оказва се, че медикаментът предизвиква силно главоболие, загуба на периферното зрение и мъчителни спазми.

Хлорохинът е активно препоръчван като ефективно средство при тежка форма на коронавирус-инфекция. Един от най-сериозните застъпници на препарата е американският президент Доналд Тръмп, който споменава хлорохина на всеки свой брифинг. Макар да няма сериозни научни доказателства за ефективността на препарата, президентът се аргументира, че "от него не се умира".

Шведски учени започнаха изследвания за въздействието на лекарството върху вируса. В местните болници дори бяха стартирани клинични проучвания за ефекта от лечението на пациенти с тежка форма на заболяването. Към момента тези изпитания са преустановени, заради редица усложнения, които се наблюдават при доброволците. Пациентите се оплакват от загуба на периферно зрение, спазми, мигрена, която се появява часове след приема на таблетките. При 1% от болните хлорохинът е провокирал аритмия.

Препаратът се използва за лечение на малария от 1940 г. В някои предварителни изследвания, проведени в Китай, той е показал ефективност при лечение на COVID-19. Лекари в Европа, САЩ и Китай получиха право да лекуват пациентите с този препарат, но до момента всичко е на ниво експерименти, тъй като убедителни доказателства за ефективността на хлорохина срещу коронавирус няма, пише изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews