В Тайланд потвърдиха първи случай на местен заразен с коронавирус

В Южна Корея въведоха извънредни мерки по летищата, вирусът достигна и САЩ 

OFFNews 22 януари 2020 в 10:01 2707 0

Снимка Архив

В Тайланд съобщиха за първи местен случай на заболяване от новия вид пневмония. По данни на вестник Bangkok Post, цитиран от ТАСС, 73-годишна жена е заболяла след пребиваване в китайския град Ухан в края на миналата година.

Здравното министерство е потвърдило, че пациентката, която се лекува в една от болниците на провинция Након Патом, е първият местен жител заразен с новия щам на коронавируса.

Според изданието на територията на кралството в момента са установени четири случая на заразени – трима китайски туристи и възрастната жена. Според информация от департамента по контрол на заболеваемостта един от заболелите китайци вече е напълно излекуван и се е прибрал в родината си.

До момента от новия тип пневмония в Китай са починали 9 души, заразените са над 440. Около 2 200 души, които са били в тесен контакт с болните, са под карантина.

Китайските власти информираха СЗО за епидемия от неизвестен вид пневмония в Ухан още на 31 декември. Седмица по-късно местните специалисти установиха и причинителя на болестта – коронавирус 2019-nCoV. Симптомите на заболяването са хрема, кашлица, болки в гърлото, задух, възможна е поява на главоболие и треска, която може да продължи няколко дни. В рисковата група са хората със слаба имунна система, децата и възрастните.

В отговор на неконтролираното разпространение на вируса, в Южна Корея въведоха мерки за предотвратяване на проникването му в страната, по нареждане на министерството на здравеопазването и социалното осигуряване.

По летищата в Южна Корея е засилен контролът над здравословното състояние на пътниците, които пристигат от Китай и други страни. Денонощно дежурят бригади от медици, които провеждат тестове за наличие на вируса и изолират болните от пневмония.

Преди дни на международното летище Инчон е била засечена китайка с пневмония, предизвикана от новия вирус. Инсталираните на летището скенери установили висока температура, след което жената била изолирана и настанена в клиника. Изследва се състоянието на пътниците от полета, с който е пристигнала заразената.

Властите предупреждават, че идните дни са особено рискови, защото започват тържествата по посрещането на Лунната нова година.

Вчера Си Ен Ен съобщи, че в САЩ е регистриран първият случай на болестта. Пътник, пристигнал от Китай, е диагностициран в Сиатъл с коронавирус, потвърди говорител на федералната агенция за контрол и превенция на заболяванията.

От СЗО обявиха, че днес ще бъде проведена международна среща, на която ще се обсъждат мерките за ограничаване на разпространението на вируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови