В УМБАЛ Бургас възстановиха ръка с кост от донор

OFFNews 03 февруари 2020 в 16:09 1486 0

Снимка Архив

Трансплантация на кост от донор бе извършена за първи път от ортопедите на УМБАЛ Бургас. Операцията е първа и за града, и бе единственият възможен метод, с който е спасена ръката на 68-годишен пациент, съобщиха от лечебното заведение.

Такива операции са редки и се правят на малко места в страната. Костта е в взета от тъканната банка на УМБАЛСМ "Пирогов". 

Пациентът счупил ръката си между рамото и лакътя, при обичайно подпиране на масата вкъщи. При преглед със скенер било установено, че костта е изконсумирана заради метастази от онкологично заболяване, за което нито човекът, нито близките му подозирали.

"На практика почти нямаше кост - ръката се държеше на субстанция, подобна на яйчена черупка. При операцията е премахнат 14-сантиметров участък, който е заменен с донорската кост. Тъй като тези случаи са редки, голямо предизвикателство за нас е да проследим пациента и неговото оздравяване. Очаква се за 3 до 6 месеца костта напълно да се интегрира със собствените тъкани", обясни д-р Стоян Христов, началник на Отделението по ортопедия.

Заради онкологичното заболяване пациентът е насочен за допълнително диагностициране и лечение към специализирана онкологична клиника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови