В българските болници се използват два пъти повече антибиотици от останалите европейски страни

OFFNews
22 ноември 2019 в 09:01 | 442 |0

В българските болници се използват два пъти повече широкоспектърни антибиотици в сравнение с останалите европейски страни, сочи анализ на Националния център по заразни и паразитни болести по повод Световната седмица на отговорното прилагане на антибиотиците, съобщи БНР.

Доклад на Световната здравна организация показва, че вследствие на антибиотичната резистентност се харчат повече средства в сравнение с тези за туберкулоза, грип и СПИН, взети заедно, съобщи директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. По думите му в българските болници се злоупотребява с широкоспектърни антибиотици:

"И профилактиката в хирургията, и лечението, и продължителното лечение по време на целия престой в болницата, се ползват с евтини широкоспектърни антибиотици, които селектират резистентност".

Самолечението с антибиотици не е най-сериозният проблем за страната, смята Тодор Кантарджиев.

"Българите нито толкова се самолекуват с антибиотици, нито свръхупотребяват антибиотици през последните 15 години. Но българските лекари и бъдещите български лекари имат какво да научат".

На интернет страницата на центъра е достъпен специално разработен дистанционен курс по антимикробно лечение и рационална употреба на антибиотици, препоръчителен за лекари и студенти по медицина.

Желаещите могат да се включат само с лесна онлайн регистрация. В края на обучението се издава сертификат за придобити умения за правилно използване на антибиотици.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !