В болница „Надежда“ спасиха близнаци с вътреутробно кръвопреливане

OFFNews 01 юли 2019 в 09:48 4178 0

Снимка МБАЛ "Надежда"

В болница „Надежда“ спасиха близнаци с вътретутробно кръвопреливане. Подобни медицински случаи са рядкост, а манипулацията изисква изключителна прецизност и опит от страна на лекарския екип.

Животоспасяващата терапия е извършена от д-р Кристина Чачева и нейния екип от сектора по Пренатална диагностика и терапия. 

Причината, наложила вътреутробното кръвопреливане на близнаците, е тежка анемия по резус-несъвместимост и при двата плода – състояние, което се среща рядко (резус положително бебе с резус отрицателна майка). В такива случаи майчиният организъм започва да произвежда антитела срещу еритроцитите на бебетата и те развиват тежка анемия. Състоянието е животозастрашаващо за момченцата, чакани цели 6 години, а единственият шанс за спасение е вътреутробното кръвопреливане.

Д-р Кристина Чачева извършва общо четири хемотрансфузии (кръвопреливания) на всяко от децата. Специфичното в този случай е трудния технически достъп за манипулацията при едно от бебетата. Децата се раждат с добър хемоглобин в 32-а г. с., с тегло 1650 г. и 1870 г. След успешно възстановяване Мустафа и Мехмед се прибират у дома в Якоруда.

За процедурата:

Процедурата по кръвопреливане напомня донякъде на амниоцентеза. Тя се извършва с дълга, тънка игла през плацентата, като се пунктира вената на пъпната връв на залавното място с плацентата - най-неподвижната част, където убождането остава и най-далече от бебето. Цялата процедура протича под ултразвуков контрол.

След като се пунктира пъпната връв, се взема малко кръв, за да се измери първоначалният хемоглобин на плода. Приготвената за преливане кръв е в спринцовки. Те бавно се инжектират една след друга, като през цялото време се контролира сърдечната дейност на бебето.

Резус-анемиите, като тези на близнаците Мехмед и Мустафа, вече са по-редки, защото е наложена практика за анти-Д профилактика след раждане или аборт, когато майката е отрицателен резус фактор.

Рискове:

Рискът на вътреутробното кръвопреливане е като при всяка амниоцентеза - в 0,5 % от случаите, при бодене в матката, може да се предизвика спукване на мехура, изтичане на околоплодна течност, контракции, аборт. Затова опитът и прецизността на екипа, който извършва интервенцията, е от изключително значение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови