В ступор: COVID-19 се предава и по полов път

OFFNews
07 май 2020 в 21:14 | 3693 |1

Китайски учени анализираха резултатите на 38 пациенти с коронавирус – 15, от които все още са в болница и 23, които са се възстановили. Изследванията са показали, че в пробата си от сперматозоиди 6 мъже, или 16%, са имали вируса S, който причинява коронавирус, а двама от тях вече са се изчистили от заболяването.

Учените твърдят, че вирусът може да се задържи много по-дълго в тестисите и може да се разпространи по-късно чрез секс, съобщава „Сън“, цитиран от БГНЕС.

Изследователят д-р Шикси Цзан казва, че „оцеляването на SARS-CoV-2 в спермата на възстановил се пациент поддържа вероятността от заразяване на други хора“.

Той добави, че ако по-нататъшните тестове покажат, че коронавирусът се предава по време на секс, възстановяващите се мъже трябва да бъдат насърчавани да се „въздържат или да използват презервативи“, за да предотвратят предаването.

Британски експерти казаха, че резултатите са „интересни“.

Алън Пейси, професор по андрология в университета в Шефилд, каза: „Ние не трябва да се изненадваме, ако вирусът, който причинява COVID-19, бъде открит в спермата на някои мъже, тъй като това е устаноено при много други вируси като ебола и зика.”

Други учени пък смятат, че изследването повдига „важни въпроси“.

Професор Ричард Шарп от университета в Единбург и член на Обществото по ендокринология, заяви: „Тази констатация повдига възможността COVID-19 също да се предава чрез сперма и по този начин чрез сексуален контакт, може би включително по време на фазата на възстановяване.“

Той допълни, че изучаването на продължителността на вируса в пробите от сперма трябва да бъде приоритет, за да се предотврати разпространението на заразата.

Междувременно кметът на италианския град Месина предупреди своите съграждани, че не е разрешено „да се прегръщат, както и онова, другото”. „Горко на тези, които нарушават реда на сексуално въздържание. Разбрахме ли се? Перфектно”, заяви във видеообръщение към съгражданите си, публикувано във фейсбук, градоначалникът Катено Ди Лука.

Той подчерта, че заради мерките срещу коронавируса е забранен „романтичният риболов”, което на италиански е евфемизъм за любовни срещи.

„И също така бъдете внимателни вкъщи. Трябва да останете поне на метър разстояние дори в леглото”, посочи Ди Лука. Той поиска от съгражданите си „пълно въздържание до 31 октомври, колкото и да е тежко”.

По-рано кметът на Месина влезе в новините с това, че изпрати дронове, за да следи дали съгражданите му спазват забраната за излизане от домовете. 

Препоръчани материали
Hissarion

Рейтинг : 2671

08.05 2020 в 08:13 1
+ 11
- 0
В ступор заслужават да бъдат пратени хората поставящи заглавия като "В ступор", "Няма да повярвате", "Не четете това" и т.н.т.