Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

ВМА не откри пропуски по случая с починалата пациентка със сепсис

Дежурният лекар не е бил длъжен да се съобрази с указанията на сина на пациентката, посочват от болницата

OFFNews 02 октомври 2017 в 17:50 6954 0

ВМА не откри пропуски при лечението на пациентката със сепсис, която почина в болницата, след като беше прегледана и в "Пирогов" и насочена към ВМА за консултация с невролог. 

За случая съобщиха децата на починалата Петя Илиева, като синът ѝ, който е спешен лекар в САЩ, обясни, че е бил убеден в диагнозата "сепсис" и многократно се е опитал да каже това на дежурните лекари, но те не са поискали да го послушат. 

Жената е приета във ВМА около 3 часа след полунощ, а лечението ѝ започва едва на сутринта. Според сина на Петя тогава вече състоянието ѝ е било такова, че не е можело да бъде спасена. 

Във ВМА беше назначена проверка по случая. След края ѝ от болницата потвърдиха, че жената е пристигнала в спешния кабинет в 00.50 часа, а е приета в болницата в 03.05 часа, като през това време са направени редица изследвания, които показали, че тя има инфекция с неясна причина.  

Лечението с антибиотик започва в 6 часа сутринта, а диагнозата "сепсис" е поставена от дневния дежурен екип в 8 часа. 

Направени са допълнителни изследвания и е потърсена консултация с различни специалисти. Състоянието на жената обаче се влошило и 11.00 ч. тя станала неконтактна, със забавена неритмична сърдечна дейност и хипотония. 

Жената изпада в кома и въпреки усилията на лекарите умира малко след 17 часа. 

От болницата посочват, че пациентката е постъпила в лечебното заведение с "оскъдна анамнеза, насочваща към неврологичен проблем, без никакви анамнестични данни и/или медицинска документация за състоянието й до момента".

"В Клиника „Интензивна терапия” в продължение на около 12 часа са използвани всички диагностични и лечебни възможности на болницата, но поради твърде напредналия стадий на заболяването, изходът е неблагоприятен", допълват оттам.

По повод обвиненията, че дежурният лекар не се е вслушал в обясненията на сина на Петя и не се е съобразил с поставената от него диагноза "сепсис" още при пристигането на жената в лечебното заведение от ВМА посочват, че "лекарят има право на професионална независимост и лична свобода за осигуряване на медицинска помощ и грижи за пациента, без външно влияние или намеса върху неговата професионална оценка, решения и действия, като поема отговорността за това".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови