Ваксината на Янсен ще се прилага без ограничения, с приоритет ще имунизират работещите в туризма

Янка Петкова 26 април 2021 в 16:14 3753 0

Еднодозовата векторна ваксина на "Янсен" (Джонсън и Джонсън) ще се прилага без ограничения у нас. Такова е становището и на Европейската агенция по лекарствата, на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ, както и на 7 държави, които започват имунизации с препарата.

Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг през Министерството на здравеопазването.

"След задълбочен анализ решението е, че ваксината може да бъде прилагана според разрешението ѝ за употреба. Съотношението "полза-риск" е положително. Регистрирани са изключително редки случаи на тромбоза - 1 на 1 милион, което ни дава основание да не идентифицираме рискови групи", коментира директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той посочи, че Германия, Испания, Австрия, Унгария и Чехия стартират имунизациите с ваксината на "Янсен" също без ограничения. По думите му тази седмица се очакват още 14 000 дози от ваксината на "Янсен".

Тази ваксина няма да бъде разпределяна от здравните инспекции, тъй като с нея ще бъдат имунизирани приоритетни групи, каза доц. Кунчев и поясни:

"Част от тези ваксини ще бъдат насочени към туристическата индустрия, за да започне имунизацията преди старта на туристическия сезон, тъй като препаратът се поставя в една доза. Обмисля се и имунизирането на ромското население с мобилни пунктове." 

Зелените коридори по празниците

Вече е публикуван списъкът на 26 имунизационни пункта, които ще работят в празничните дни. В София ще бъдат отворени 4 зелени коридора - в Александровска болница, в "Пирогов", в "Св. Анна" и ВМА. Ще се поставят ваксини на "Астра Зенека" и "Пфайзер"/"Бионтех". Пйълният списък на всички зелени коридори в страната, които ще работят от 30 април до 9 май, можете да намерите тук.

"Аз лично, нямам притеснение за количествата ваксини оттук нататък, сега е важно да организираме оптимално имунизационния процес. Много е рано да стихва желанието за ваксинация, надявам се да не е така. Мисля, че с увеличаването на доставките ще има тласък. Според мен сега е нужно да стартираме много активна комуникационна кампания. Вижте какво става в Израел, в Обединените арабски емирства, във Великобритания. В Израел втори ден няма нито един починал човек. Трябва да убедим хората, за да се отървем от тази пандемия", категоричен бе доц. Кунчев.

Той предупреди, че лицата, които имат запазен през е-портала час за ваксинация в лечебните заведения, които ще работят като "зелени коридори" през почивните дни, ще получат известие от РЗИ за преместване на имунизацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови