Външен консултант ще преговаря по исковете за разменените бебета

OFFNews 18 януари 2023 в 15:36 1169 0

адв. Мария Шаркова

Снимка Фейсбук/Мария Шаркова

Мария Шаркова, адвокат по медицинско право

Бордът на директорите в болница „Шейново” взе решение да потърси помощ от външен консултант по медицинско право във връзка с иска на едно от семействата с разменени бебета. Това заяви директорът на болницата д-р Румен Велев по Нова телевизия.

С казуса ще се заеме здравният юрист Мария Шаркова. Тя ще направи анализ на медицинската практика досега.

Причината – на лечебното заведение му трябва професионалист, който да определи дали стойността отговаря на причинените на близките вреди, както и да ги посъветва как да действат - да се съгласят на споразумение, или да се стигне до съд.

В същото време адвокатът на една от майките - Севда Михайлова - Тодор Мангъров, заяви, че семейството е склонно да изчака 10 дни, за да излезе болницата с решение. След това ще внесе иск в съда.

Припомняме, че семействата поискаха обезщетение от по 300 хиляди лева.

Бебетата, които бяха разменени в столичната общинска болница, са родени в един и същ ден, по едно и също време през септември. Три месеца по-късно става ясно, че не са отглеждани от биологичните си родители, след като една от майките прави ДНК тест. По случая беше сезирана прокуратурата. Изпълнителна агенция "Медицински надзор" извърши проверка, която установи, че причината за размяната е недостатъчен контрол. След вътрешна проверка в лечебното заведение директорът му д-р Румен Велев съобщи, че размяната е станала при първото даване на новородените на майките им.

След двойна ДНК експертиза децата бяха върнати на биологичните им родители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови