Въпросите, които си задаваме в жегата

OFFNews 28 юни 2019 в 14:33 2236 0

Снимка Pixabay

Обичаме лятото не само заради безкрайните възможности за отдих, срещи с приятели и любими занимания, но и защото физически се чувстваме по-добре. Предпоставки за това са дългият ден, леките дрехи, отпуските и допълнителните количества витамин D, отговорен за доброто функциониране на сърцето, настроението, имунитета и т.н.

Когато топлината се превърне в непоносима жега, всичко може да се промени. Появява се риск от хипертермия, която бързо може да доведе до топлинен удар. Можем ли да преживеем лятото без оплаквания? Ето отговорите на някои въпроси, които си задаваме, когато температурите навън стремително летят нагоре.

Защо от сладоледа боли глава?

Според публикация в сайта LiveScience „измръзването на мозъка“, известно още като сфенопалативна ганглионевралгия (може да не го запомняте), е рязка болка в главата след консумация на много студен продукт или напитка. Най-вероятна причина за това е разширяването на кръвоносните съдове в предната част на главния мозък, провокирано от въздействието на студовия стимул върху чувствителните нервни окончания на небцето.

Много изследвания (макар не всички) предполагат, че хората, които боледуват от мигрена, често изпадат в това състояние. И не, това не е забавен факт, който учените изведнъж са решили да проучат. Експерти, цитирани от сайта ScienceDaily, смятат, че разкриването на механизма на възникване на главоболието, причинено от студ, може да помогне в изобретяването на съвършеното лекарство против мигрена.

Кои напитки охлаждат най-ефективно?

Въпреки че противоречи на логиката, все пак има известен смисъл в чашата горещ чай в жегата. Как работи това: езикът ни има рецептор TRPV1, който реагира на топлината и незабавно изпраща сигнал към мозъка за нуждата от охлаждане, когато ядем или пием нещо горещо. Дори при много топло време този сигнал функционира. Излиза, че тялото, след консумация на гореща храна или напитка, наистина започва да се охлажда малко по-бързо. Как се случва – увеличава се количеството пот, което отделяме, което ускорява общата загуба на топлина.

По същия начин рецепторът (TRPV1) реагира и на лютите продукти. Това вероятно обяснява защо в топлите страни обичат пикантните, люти храни.

Как да разберем, че организмът ни се е обезводнил?

Тялото ни се състои от 40-60 % вода, затова попълването на запасите ни е наистина много важно. Първите ефекти от обезводняването могат да настъпят още при загубата на 1-2% течности. Сухота в устата (често с неприятен дъх, защото колкото по-малко е слюнката, толкова повече са бактериите), тъмна урина, понижено артериално налягане (ако не е типично) – това може да са признаци на обезводняване.

С недостиг на течности можем да си обясним умората (без видима причина), виенето на свят, повишената тревожност. Изследване, публикувано в платформата ScienceDirect, дори е показало, че обезводняването може да предизвика грешка при шофиране, типична за водачи с ниска концентрация на алкохол в кръвта. За да сме сигурни, при всяко необяснимо неразположение, можем да изпием 1-2 чаши вода. Не трябва да забравяме и допълнителната хидратация, когато тренираме или работим на открито.

Защо през лятото ядем по-малко?

Затова е „виновен“ мозъкът ни, по-точно хипоталамусът, който управлява основните функции на организма. Той контролира апетита, като разпознава чувството на глад, с повишаването на нивото на хормона грелин, и се опитва да отговори на нуждите му. Хипоталамусът обаче е отговорен и за терморегулацията. През лятото охлаждането на организма е първостепенна задача и той просто „забравя“ задълженията си по засищането на чувството за глад. Макар изборът му да се обяснява не само с необходимостта от осигуряване на течности за охлаждане на тялото, храносмилателната система генерира значително количество топлина, която през лятото и без това имаме в излишък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови