Вътрематочната спирала намалява риска от рак на яйчниците според изследване

OFFNews 16 септември 2019 в 15:55 1953 0

Снимка Pixabay

Вътрематочната спирала намалява риска от поява на рак на яйчниците с повече от 30%. До този извод са достигнали учени от Университета в Колорадо. Изследването е публикувано в платформата Medik Forum.

Докато науката спори дали хормоналните контрацептиви увеличават риска от поява на злокачествени образувания, друга група учени са стигнали до по-оптимистични изводи. Те установили, че вътрематочните спирали намаляват риска от подобни заболявания с 30 %. При това споменатите преимущества били налице независимо дали спиралата е на хормонална основа или не. 

Симптомите на това заболяване включват устойчива болка в стомаха, подуване, киселини, често изпускане, постоянно чувство на тежест. Най-застрашени от рак на яйчниците са жените над 50 години, при които менопаузата е настъпила.

Тези тумори са известни още като „тихите убийци“, защото в 80% от случаите се диагностицират в напреднал стадий, когато метастазите са обхванали и съседни органи. Ако ракът на яйчниците се открие в ранен стадий, вероятността да бъде излекуван е около 90%. По честота на смъртност той се нарежда на пето място при жените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови