Във Великобритания се появи първият незрящ и глух лекар

OFFNews 15 октомври 2019 в 16:10 3474 0

Снимка Daili Mail

25-годишната студентка по медицина Александра Адамс смята, че зрението и слухът не правят лекаря по-добър. Тя е убедена, че ограниченията, които й поставят сетивата й, могат да бъдат дори вдъхновяващи, съобщава Daili Mail.

Преди години близките и приятелите на Александра й казвали, че никога няма да може да се пързаля с кънки, защото това удоволствие е недостъпно за незрящите хора. Тя ги опровергала като се научила не само да се пързаля с кънки, а и да кара ски. Младата жена е абсолютно сляпа с едното око, а другото е с 5% съхранено зрение.

Сега е изправена пред поредното предизвикателство – лекарската професия, съобщава изданието. В момента е четвърти курс и когато завърши ще бъде първият незрящ и глух лекар в историята на страната.

Естествено, тя си дава сметка, че бъдещите й пациенти вероятно ще бъдат шокирани когато разберат, че лекарят им е с такива увреждания, но е убедена, че ще успее да преодолее ограниченията, които й поставят недъзите.

Адамс разказва, че поддържа връзка с петима американски лекари, които са напълно незрящи. Проучила е как работят. Общува активно и с глух медик-кардиолог, който никога не е чувал как бие сърце. Трудно е да си представим как един такъв лекар може да помага на пациентите си, но младата жена не се съмнява, че ще се справя със задълженията си не по-зле от зрящите си колеги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови