Въвежда се нова технология за изследване на кръв

OFFNews 27 септември 2019 в 16:05 1490 0

Снимка Pixabay

Нова технология на стойност пет милиона лева ще позволява прецизно и бързо изследване на дарената кръв за хепатити и ХИВ, стана ясно на представянето на апаратурата в Националния център по трансфузионна хематология.

NAT- технологията се въвежда за първи път у нас. Това е най-съвременният метод за повишаване на качеството и безопасността на кръвта и кръвните съставки, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев:

"По този начин ние ще дадем сигурност на резултатите от кръвните изследвания, ще дадем възможност за ранна диагностика на хората, които са получили инфекция от заразената кръв".

Закупени са шест апарата от най-висок клас за извършване на NAT диагностика на дарената кръв с необходимите реактиви и софтуерно осигуряване, като два от тях са за Националния център по трансфузионна хематология, а за всички Регионални центрове по трансфузионна хематология (РЦТХ) е осигурен по един апарат.

Министерството на здравеопазването предлага и нормативна промяна, която предвижда кръвните центрове да съобщават незабавно за инфекции лично на кръводарителите, на личните лекари и на съответната регионална здравна инспекция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови