Важно за хората с ТЕЛК - решения ще се вземат по документи, без преглед на място

OFFNews 25 март 2020 в 10:15 6034 0

Министерството на здравеопазването разпореди всички ТЕЛК да се произнасят само по медицинска документация на лицата, без да изискват явяването за преглед. 

На председателите на ТЕЛК е препоръчано своевременно да уведомят лицата, че не е необходимо да се явяват за преглед пред комисиите.

В случаите, в които гражданите трябва да изпратят допълнителни изследвания и консултации и това е неизбежно, ТЕЛК трябва да ги уведомят писмено, с известия за доставка на писмото.

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чийто срок изтича по време на извънредното положение, продължават действието си до два месеца след отмяната на извънредното положение. Това е записано в обнародвания Закон за извънредното положение.

С мярката се цели пациентите и лекарите да бъдат улеснени и да се избегне струпването на много хора на едно място в условията на разпространението на коронавирусната инфекция.

По-рано Министерството на труда и социалната политика откри денонощен телефон за хората с увреждания. За всички случаи за информация във връзка с обявеното извънредно положение по повод заявяването и получаването на помощи те могат да звънят на - +359 878 221 692.

Извънредното положение в момента е обявено до 13 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови