Вече и в България косата може да се запази при химиотерапия

OFFNews 16 октомври 2018 в 12:28 11196 1

Снимка paxmanscalpcooling.com

Терапия, която помага за запазването и възстановяването на косата на подложени на химиотерапия болни от рак вече се прилага и в България.

Системата (охлаждащ апарат с охладител, който циркулира през специално проектирани охлаждащи шапки) охлажда скалпа, което води до вазоконстрикция  (свиване) на кръвоносните съдове. Това води до намаляване или избягване на увреждането на космените фоликули, което причинява лекарственото лечение.

Тя може да се прилага при различни видове рак.

Производителят (Paxman, Великобритания) я прилага повече от 25 години. Създадена е от съпруга на жена, преживяла рак на гърдата. Сю Паксман губи косата си по време на химиотерапия и съпругът ѝ Глен решава да направи нещо, за да помогне на семействата, които ще минат по същия път.

По света са инсталирани над 3000 охлаждащи системи, лекувани са повече от 100 хил. пациенти в 35 държави. През 2017 г. системата е одобрена и регистрирана за ефективност и безопасност от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) в САЩ.

Успеваемост

Около 75% от пациентите запазват напълно или частично косата си, така че да не им се налага да носят перука или кърпа за глава (без съществена загуба на коса). Загубата може да е от първа степен (малка) или втора степен (50% - средна загуба на коса). Успеваемостта е различна и за различните лекарствени режими. При антрациклиновите препарати е около 45%, а при таксаните - над 70%.

За успех се счита 50% или повече запазване на косата.

Изследване във Великобритания показва 89% и по-висока успеваемост на системата при 95 наблюдавани пациенти с рак на гърдата. 11% са се нуждаели от перука.

В Норвегия е отчетена 92% успеваемост при 54 пациента с рак на гърдата.

Изследвания са проведени още в Холандия, Швейцария и Ливан. (Вижте резултатите тук.)

Странични реакции

Възможните странични реакции са: главоболие, усещане за дискомфорт от охлаждането (чести); гадене, замаяност (редки); изтръпване на езика, сърбеж, болки в синусите, суха кожа, болки в скалпа, втрисане (много редки).

През целия период на лечение пациентите не трябва да боядисват, къдрят, изправят косата си, да я обработват с маша или връзват (на плитка, кок или опашка), да ползват екстеншъни, както и сешоар. Използва се само специализирани шампоан, балсам и четка за коса.

В България първата система за охлаждане на скалпа Paxman е на разположение в клиниката по химиотерапия към болница "Сердика" в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

16.10 2018 в 13:20

Аз ако хвана рак, косата ще ми е доста назад в приоритетите. Сигурен съм, че и жената мисли така за нейната си коса.

Впрочем за да се прилага този метод косата трябва да се остриже предварително. Което за повечето онкопациенти, за съжаление, означава да прекарат още по-голяма част от оставащия си живот без коса.