Вирусът Ебола пресече границата на Конго

OFFNews 03 септември 2019 в 15:20 3014 0

Снимка Pixabay

Вирусът Ебола пресече границата на Конго, регистриран е случай на заболяването в Уганда, се съобщава в сайта на СЗО.

Световната здравна организация констатира мигриране на вируса в Уганда, където има данни за заразяване сред децата. Цитира се случай с 9-годишно момиче, което е преминало в страната от съседно Конго. Майката на детето е потвърдила, че е болно, но признала, че това е единственият му шанс да бъде спасено.

Първоначално лекарите в Уганда са отказали да приемат момичето и майка му, но заради крайно тежкото състояние на детето все пак са го приели и изолирали в отделна стая.

Според някои местни медии, цитирани от пресслужбата на ООН, детето не е оцеляло.

Властите в страната вземат спешни мерки срещу разпространяването на болестта. В Уганда вече има два смъртни случаи на хора, дошли от съседно Конго.

Във връзка с разпространението на вируса, СЗО публикува изявление на генералния директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус, който е посетил страната, заедно с генералния секретар на ООН Антонио Гутиереш.

Двамата са констатирали, че здравните услуги са недостъпни за голяма част от населението, а съществуващите са некачествени и не отговарят на потребностите на му. Това създава предпоставки за разпространяване на болестта и измирането на хора.

„Планираното за 23 септември заседание на Генералната асамблея на ООН по въпросите на обхвата на населението със здравни услуги дава на световните лидери историческата възможност да се погрижат никой да не бъде лишен от здравеопазване, само защото няма достъп до него или не е в състояние да плати.“, заявява директорът на СЗО.

„По време на форума държавите ще подпишат декларация за укрепване на системата за първична медико-санитарна помощ като фундамент на световното здравеопазване“, допълва той.

Инфекцията Ебола започна да се разпространява в Конго в началото на август 2018 г. До момента починалите от смъртоносния вирус в страната са 2 хиляди души. Вирусното заболяване е със смъртност над 90 %.

Първите симптоми са неспецифични, характерни за всяка вирусна инфекция: внезапна поява на висока температура, силна отпадналост, болки в мускулите, главоболие, болки в гърлото. Последвани от повръщане, диария, обриви, нарушена бъбречна и чернодробна функция, вътрешни и външни кръвоизливи.

Обикновено огнищата възникват в селища близо до тропичните гори на Централна и Западна Африка, където хората имат контакт с диви животни (плодови прилепи, шимпанзета, горили и горски таралежи) намерени болни или мъртви в тропическите гори. Веднъж възникнал случай в човешката популация, пътя на предаване става от човек на човек при пряк контакт през наранена кожа или лигавица с всички телесни течности (кръв, урина, слюнка, изпражнения, пот, сълзи, семенна течност и др. секрети) или при непряк контакт с болен - с предмети от обкръжението, които са замърсени със секрети от болен, като използван медицински инструментариум, спално бельо, дрехи, посуда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови