Вирусолог от САЩ: Коронавирусът е биологично явление, а не резултат от световен заговор

Той заличи всички инвестиции, които сме направили, за да защитим възрастното население. А млад човек, прекарал тежко Covid-19, вече никога няма да може да участва в маратон - казва Анча Баранова

Олга Андреева 03 април 2020 в 15:42 35003 1

Професорът по биология и вирусолог Анча Баранова от университета „Джордж Мейсън“ в щата Вирджиния, САЩ разказва как живеят под карантина обикновените американци, защо не трябва да влизаме в пещери и защо е опасен коронавирусът.

Проф. Баранова, този коронавирус резултат от биологичната война между САЩ срещу Китай ли е? Дали е опит да се наложи тоталитарен режим и да бъдем лишени от гражданските си свободи, или е икономически заговор с цел да се унищожи световната икономика?

Вирусът е елементарна РНК програма в белтъчна обвивка. Той може да живее само в организма на гостоприемника – човек или прилеп. Този вирус има крупен геном, но е съвършено безразличен към теориите, които споменахте. Икономическите противоречия, „меката“ биологична война нямат нищо общо с него. Той няма други задачи, освен да се размножава. Затова този проблем трябва да се разглежда от биологична гледна точка, а не като резултат от световен заговор.

Досега е имало няколко епидемии. Свински, птичи грип, сезонни остри респираторни инфекции, но такива мерки се предприемат за пръв път. Колко е опасен този вирус?

Значително по-опасен, разбира се.

Как изглежда това в цифри?

Опасностите са най-големи за рисковите групи. В случая с нашия вирус това са възрастните хора и хората с хронични заболявания. През последните 50 години здравеопазването в света е структурирано така, че възрастните и хронично болните получават всякаква възможна помощ, за да се подобри продължителността и качеството на живота им. Върху това е изградена огромна индустрия, която е добре развита. Всичко се прави в името на това човечеството да живее дълго и щастливо.

Изведнъж се появява този вирус и заличава всичко това. Сякаш казва: ако имаш сериозно заболяване и си инвестирал 100 000 долара за лечението си, всичко отива на кино. Вирусът изтрива всички инвестиции, които сме направили, за да защитим възрастното население. Всичките ни успехи през последните 50 години в тази посока са зачеркнати. И не трябва да се мисли, че това е работа на пенсионните фондове. Не трябва да се търси зла умисъл там, където действат природни сили.

Как може реално да се оцени леталността (способността да убива) на вируса, ако във формулата влизат и инфектираните?

Въпросът трябва да се разглежда по-обхватно. Показателят смъртност тук е абсолютно безсмислен. Говорих за това много пъти, но е трудно тези послания да стигнат до хората. Всички са съсредоточени върху смъртността. А това не е правилно. Хората могат да бъдат разделени на три категории. Първата категория са хората, които са преболедували леко, втората – хората, които са прекарали болестта тежко, но са оживели. Когато говорим за тежко протичане на болестта, нямам предвид, че са били на апаратна вентилация. Просто са имали висока температура и вирусна пневмония. Има и трета категория – тези, които са заболели и са починали.

Основният проблем е свързан не с третата, а с втората група. При хората, които се преболедували вируса в тежката му форма, обемът на белите дробове е намалял с 20-30%. Не при всички, но при много от тях. Сега тези хора в някаква част на белия си дроб имат фиброза. Ние не знаем можем ли да възстановим дроба, или не. Засега е видно, че процесът е обратим, но все още не е минало достатъчно време. Възможно е с физически упражнения и терапия да бъдат компенсирани 5%. Това означава, че млад човек, който е прекарал тежко коронавируса, вече никога няма да може да участва в маратон например. А възрастен в подобна ситуация ще трябва да напусне работа и всеки път, когато изкачва стълбите, ще получава задух.

Искате да кажете, че основният проблем е каква трайна вреда ще нанесе на организма този вирус като цяло. Дали ще последва масова инвалидизация на населението?

Не при всички има подобна опасност, разбира се. Само при тежкоболните. Да, те са оздравели, вече са свободни, но тази свобода не е същата като по-рано. Най-важната задача на медиците сега е да разберат кой колко е загубил заради болестта. Ясно е, че впоследствие всичко това ще натовари неимоверно здравната система. Ще има ръст на хроничната обструктивна белодробна болест. Тя се появява често при дългогодишни пушачи. При такива пациенти обемът на белите дробове е намален. Първоначално е трудно да дишаш, след няколко години вече си на кислород. Това води до ранна смърт. Сега ние направихме огромна крачка към увеличаване на това състояние. Хроничните заболявания на белите дробове не се радват на особен медиен интерес. Повече се говори за рака, за пациентите на диализа.

Има един виц. Той е ужасен, но все пак ще го разкажа:

Отива лекар при пациента и казва: „Имам две новини за вас – добра и лоша. Ще започна с добрата – вие нямате рак. А лошата новина е, че имате емфизем на белите дробове и ви остават три месеца живот.“ – Благодаря ви, докторе! – казва пациентът. Той е щастлив, защото няма рак!

Такава е ситуацията, създадена от медиите в цял свят. На класическата пулмология не се обръща особено внимание. Сега пулмолозите в цял свят са в шок. След 5 години ние ще имаме жестока нужда от пулмолози. Това е вече е очевидно.

Ще се увеличат пациентите с белодробни заболявания неимоверно?

Да не казваме „неимоверно“. Но достатъчно. Те ще бъдат повече, примерно около 10 пъти. Такава може да е динамиката. Ние нямаме окончателни данни, но се движим в тази посока и това е напълно вероятно. Това вече не е фейк. Може да се случи чудо и след 6 месеца да установим, че белите дробове на тежкоболните са се възстановили напълно. Но засега подобни медицински данни няма.

Ако този вирус се е появил по естествен път, излиза, че ние постоянно сме застрашени от нови вируси, не по-малко опасни от коронавируса?

Разбира се. Вирусолозите говорят за това през последните 30 години. Мога да дам пример със стотици статии, където е написано това. В знаменитата статия от 2018 г. в списание Cell, се описва изследване върху прилепи и става ясно, че тези гризачи имат съвършено друг способ за борба с вирусите, за разлика от човека. Вместо да потискат вируса с имунитета си, прилепите изграждат добра интерферонова защита и са в състояние напълно спокойно да съжителстват с него. Но, да речем, че спелеолог влезе в пещера, пълна с прилепи, които цвъкат върху запалените туристи. В тези пещери е пълно с вируси. Съществуват над 1500 вида прилепи и всеки има собствени вируси. Един милион спелеолози няма да се заразят, но е достатъчно един да се инфектира. Да допуснем, че този един има имунна недостатъчност и организмът му не е дал имунен отговор на вируса. Този вирус тлее дълго в нещастния спелеолог, има възможност да мутира и да се приспособи към новия си стопанин – и духът е пуснат от бутилката. Всеки негов контакт, с когото и да било, става критичен. Това е реален сценарий. Можеше да се е случи преди 3 или 10 години.

Имаше вече две коронавирусни епидемии с по-висока смъртност от сегашната. Първата - SARS, втората - MERS. Чудо е, че тези вируси не се разпространиха в човешката популация в такъв мащаб. Смъртността при MERS е 35%. Този вирус е много бърз. Човек заболява и след три дни настъпва смърт. Ако беше се разпространил този вирус, човечеството щеше да преживее втора Юстинианова чума. Историята с MERS се случи неотдавна, през 2011-2012 г. Това е близкоизточен вирус. Предава се от прилепи и камили, които са гостоприемници. Но камилите не боледуват. А хората, които имат контакт с тях – да. Тогава загинаха 800 души. След това вирусът сякаш се „спихна“. По всяка вероятност способността му да се предава от човек на човек е ограничена. Не се е научил да скача на далечни разстояния. Затова успяха да го погасят.

SARS също тръгва от прилепите. И отново в Китай. През 2003 г. при епидемията от SARS заболяха 8000 души и 800 загинаха. Вирусът се пренесе от Китай в Канада.

Каква е вирулентността (способността на разболява) на коронавируса?

Безсмислено е да се назовават цифри. Вирулентността му е по-висока, отколкото при обикновения грипен вирус или риновирусите, предизвикващи хрема. Но има и много по-устойчиви вируси. Коронавирусът далеч не е с най-голяма вирулентност в природата.

Как се справят със ситуацията американците?

Аз например си стоя вкъщи с детето и съпруга си. Разбира се, след три седмици без училището и приятелите си детето подлудява. Но имам достатъчно голям дом. Ако всичко това се случва в едностаен апартамент, мога да си представя какви ще са последствията. В САЩ вирусът дойде по-рано, но сериозни мерки има само в няколко щата. Няма блокирани градове. Нашият губернатор предупреди да не се пътува в други щати, но хората го правят. Дори няма пропускателни пунктове. Хората разсъждават така – не трябва, но е възможно – и пътуват. Разбира се, и нашите улици са пусти. Преди дни излизах с колата да се повозя, защото и аз вече полудявам. Направих в кръг 10 км като психологическа защита. Улиците са празни, има коли, но са малко. Въпреки това контролът не е особено строг. Не става дума за безотговорните, а за това, че полицаите намаляха. В Ню Йорк има 500 заразени полицаи, 30% от личния състав е под карантина, защото е общувал с тези инфектирани.

Казват, че във вашите болници са започнали да приемат деца със следи от домашно насилие?

Така съобщават медиите. Нямам предвид жълтите издания. Такива случаи в САЩ се следят много строго. Зачестилите случаи на домашно насилие предизвикват тревога у всички. Това е разбираемо. Хората прекарват повече време заедно. Възникват различни ситуации. Например разведени, които все още живеят заедно. В обичайна ситуация това може да те взриви, да не говорим под карантина. Хората са като паяци в буркан, като добавим, че децата им се пречакт в краката. Много важно е да се знае какво да се прави, за да не се допуска подобна ситуация. Да се измислят някакви занимания например. Макар че сега сякаш е най-удачно да се раздава валиум на всички. Потиска ни и това, че много хора загубиха работата си, а нямат никакви спестявания. Тръмп обеща определена сума на всички, но кога ще ни бъдат преведени тези пари не е ясно, а са нужни сега.

Как реагира бизнесът в тази ситуация?

Ресторантите не работят, но се приспособиха и започнаха доставки до дома. Парите на хората обаче са на привършване и поръчките са малко. Няма го и социалния момент. Хората отиват в заведение, за да общуват. Все пак ресторантите не са замрели. Но много професии наистина изчезнаха – фризьори, козметици, масажисти, маникюристи, фитнес инструктори – вече ги няма. Какво се случва с тези хора? Все пак и този проблем ще се реши. Когато се появят първите преболедували, които вече имат имунитет, ще започнат да се вливат в икономиката. Хората всичко ще възстановят. Да, ще е нужно време. На борсата сега е по-спокойно. Първоначално акциите паднаха, но сега вече ситуацията се стабилизира.

По-малко ли пострада финансовият пазар от реалния сектор?

В краткосрочна перспектива – да. В дългосрочна все още не е ясно какво ще се случи. Не е ясно и какво ще се случи с пазара на недвижимите имоти. Във всеки случай това не е война. Ситуацията е работеща и ще бъде решена.

В изявленията си Тръмп започна да говори за това, че трябва да свикнете да живеете с вируса. Какво мислите за това?

Той вече спря. Миналата седмица се изговори и млъкна. Америка е федерация. При нас всички щати имат свое вътрешно законодателство. Губернаторите са много влиятелни. Тръмп вече разбра, че дори да влезе в ролята на спасител на икономиката и да каже – край, всички започваме да работим – губернаторите ще му отговорят – ти си работи в Белия дом, ние няма. Вчера нашият губернатор, на Вирджиния, обяви, че карантината ще бъде удължена до 10 юни, при това в много по-рестриктивна форма. Ако Тръмп започне да настоява за рестарт на икономиката, ще влезе в конфликт с регионите и местната власт. Сега това е невъзможно.

Вие, като вирусолог, на чия страна сте?

Разбира се, подкрепям губернатора. Не съм против Тръмп, все пак е доста нормален. Но неговите изявления не се опират на реална подкрепа и не отразява реалното състояние на нещата.

Могат ли рестриктивните мерки да съкратят продължителността на карантината?

Да. В САЩ те бяха въведени късно и според мен до лятото това няма да свърши.

Във всяка страна ситуацията се развива по различен модел. Различни ли са вирусите?

Вирусът е един и същ. Има малки разлики в щамовете, но не са решаващи. Просто в различните страни по различен начин се регистрират болните и обхватът на тестуването е различен. Колкото по-голям е обхватът, толкова по-ниска е смъртността. Трябва да се има предвид и още нещо. Всички хора умират от спиране на сърцето. Всяка смърт от коронавирус може да бъде регистрирана като сърдечно-съдова. Има по-строги или по-либерални критерии как да се определят пациентите. В САЩ всеки щат води тази статистика по своему. Но това не е свързано с биологията на заболяването.

Вирусът е паразит, но не е глупак. Не му е нужен мъртъв стопанин. Дали и той сега е изплашен до смърт и се опитва да намали агресивността си. Как мислите?

Да, опитва се. Еволюцията на двойката паразит-стопанин винаги се движи по посока снижаване на агресивността на паразита. Високата смъртност е заплаха за вируса, припомням какво се случи с MERS. Така по-бързо ще изчезне. Но при смъртност от 2% той е ок. Засега може да прескача от един стопанин на друг и се чувства добре. Еволюцията в посока на снижаване на агресивността му може да стане по-интензивна само когато се ограничи броят на стопаните му.

Значи не можем да твърдим, че вирусът, който сега се разпространява в Европа, е по-приемлив вариант на този в Китай?

Това няма особено значение. За да видим, че вирусът става по-безопасен, трябва да има снижаване на заболеваемостта с 30%. Сега има такава тенденция, но е в рамките на 2%. Това е нищо. Разбира се, еволюцията наближава. Трябва да издържим, докато този вирус еволюира до обикновен грип.

Сезонен ли е този вирус?

Не можем да твърдим, докато не видим как ще се държи в другите сезони. По принцип вирусите са сезонни в умереноконтинентален климат. В Африка няма сезонност, но там няма и сезони.

В Европа има. През пролетта и есента респираторните инфекции се разпространяват бързо, а през лятото утихват. Има данни, че пò на север сезонността е по-ярка.

Ако този вирус вече е изскочил от бутилката, винаги ли ще живее с нас?

Не, ако има масова ваксинация, няма да живее. Полиомиелитът, морбилито, едрата шарка са почти изкоренени. Казвам "почти", защото много противници на ваксините отказват да се ваксинират или да ваксинират децата си. Човечеството има ресурс да унищожи коронавируса, но трябва да се създаде ваксина. Бяхме твърди с морбилито и едрата шарка. Можем да постъпим и с този вирус така. Но ако антиваксърите продължават да се увеличават, ще се наложи да живеем в прегръдка с вируса.

Как ще коментирате твърдението, че след тази пандемия светът няма да бъде същият?

Не знам как е при вас, но аз всяка сутрин се събуждам с тази мисъл. Светът няма да е същият, независимо от коронавируса. Много институции се променят. Здравната система в САЩ например със сигурност ще бъде реформирана. Сега никой не може да разбере кой на кого за какво плаща. 

Приходите на нашите болници се заплащат от пациента. Всеки ден на апаратна вентилация струва 50 000 долара. Ако пациентът пролежи 5 дни на апаратна вентилация, а след това почине, кой ще плаща? Децата на пациента, които са безработни? Не трябва да се мисли, че държавата трябва да плаща за всичко. Всички тези „къщи от карти“ на медицинските застрахователни дружества бързо рухнаха. Национализацията на здравната система в САЩ в момента е напълно възможен вариант. Засега никой не го коментира, но е така.

Да вземем университетите. Те преминаха на онлайн обучение. Когато вирусът изчезне, ще се върнат ли отново на офлайн вариант? Не, разбира се. Ще дойдат студентите и ще кажат – вие миналата година ни поставяхте оценки за това, че гледахме видеофилми по интернет, така трябва да направите и тази година. Това е пазар. Определя се от търсенето на студентите. Ако кажат ние ще си стоим вкъщи и ще гледам филмчета и пак ще ви плащаме, университетите ще трябва да се съгласят. Не знам какво ще се случи наесен. Сега завършва семестърът, а през есента студентите трябва да плащат за следващия. Но ако цяла пролет са били под карантина, откъде ще вземат пари? Огромна част от нашите студенти вероятно ще прекъснат. А ако не се върнат в университета, тогава за какво са ни толкова преподаватели? Всички трябва да преосмислим бъдещето си. Това ще е един нов свят. Но ще има и много положителни промени. Промяната в системата на здравеопазването е много положително нещо.

В много страни, които са под карантина, е въведено тотално проследяване на хората. Какво мислите за това?

Нищо тотално не е добро. За тотални мерки са нужни тотални пари. Сега никой ги няма. Да речем, че работодателите поставят някакви програмки, за да следят дали служителите им гледат филми в работно време. Следенето на мобилните телефони също е интересно. Да, мобилните оператори могат да следят придвижването ни. И сега нашите власти седят пред мониторите и се тревожат. Ситуацията в Ню Йорк е катастрофална. Предупредиха ги да не излизат. Първото, което направиха всички нюйоркчани, беше да скочат в колите си и да напуснат града. От проследяването на мобилните им телефони стана ясно, че са плъзнали по цялата страна. Покриха се в малки градчета и местните хора се изнервиха, разбира се. В началото на март нюйоркските деца заминаха на ваканция във Флорида, на плаж, върнаха се и донесоха вируса. Това не са коварните планове на доктор Зло, това е човешката реалност.

В Русия се появиха „тимуровски команди“, които следят съседите си с бинокли дали нарушават карантината. Има ли го това при вас?

При нас това с тимуровците не се получава. Може би ще се появят рано или късно, но засега Бог е милостив.

Американците по традиция следят чуждите деца. Но към карантината не са толкова стриктни. Ако обаче детето на съседите редовно устройва истерии, защото не иска да си яде кашата, веднага ще почукат на вратата да попитат защо плаче малкото. Казват, че в Ню Йорк се е появил сайт, на който можеш да съобщиш, ако зад ъгъла 50 души правят купон, но засега това не е толкова популярно. Въпрос на култура е. За децата всички подскачат, а за коронавируса…

Източник: ukraina.ru 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

04.04 2020 в 03:01

Някак не се интересувам от мнението на мъж, със женска снимка. Или обратното.
Както и от мнението на правителство, което държи самолетоносач в същия режим, в който и туристически кораб в Япония:))

Оти на мене Пешо ми рече инАче.