Високотехнологичен операционен блок откриват в МУ Плевен

OFFNews 21 юли 2020 в 13:06 1600 0

Медицинският университет в Плевен утре открива нов високотехнологичен операционен блок, съобщиха от висшето училище.

Супермодерният авангарден комплекс вече е пуснат в експлоатация. Това е интегриран интердисциплинарен блок със системи за навигация и телехирургия в областта на УНГ, онкохирургичната и гинекологична практика.

Мащабната инвестиция е по проект за изграждане на Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия.

Иновацията е във Втора клинична база на Университетската болница "Д-р Георги Странски", като част от Департамента по минимално инвазивна хирургия с ръководител доц. д-р Александър Вълков.

Дейността се осъществява в три основни лаборатории: интегриран интердисциплинарен операционен блок със системи за навигация и телехирургия; лаборатория за стереотактични вакуум аспирационни биопсии и лаборатория за експериментални разработки за нуждите на минимално инвазивната хирургия към Института по роботика на БАН.

В началото на февруари т.г. стартира лабораторията за стереотактични вакуум, базирана в Клиниката по онкохирургия в Плевен, с ръководител доц. д-р Добромир Димитров.

Иновативният проект е на обща стойност близо 24 млн.лв., финансиран по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", от които над 20 млн.лв европейско и над 3,5 млн.лв - национално съфинансиране.
Откриването на комплекса е утре от 13.00 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови