Витамин D – какво е добре да знаем

OFFNews 08 юли 2019 в 08:10 9366 0

Снимка Pixabay

Витамин D е истински хит в последните години. Превърна се в панацея за много болести и се оказа нужен на всички – от новородени до старци. Учените смятат, че почти половината от населението на земята страда от недостиг на витамин D. Дефицитът му може да създаде здравословни проблеми, затова и много често се препоръчва да се взема профилактично.

С какво е полезен и на кого е нужен

Този витамин се синтезира от ултравиолетовите лъчи и с храната. Нужен е за правилния обмен на калций в организма. От това зависи дали костите ни ще са здрави, а мускулите – силни. Витамин D е особено важен за малките деца и възрастните хора. Той има комплекс от свойства, които го правят незаменим, тъй като, включвайки се в регулирането на имунните реакции, подобрява координацията, артериалното налягане и укрепва имунитета. Витамин D се предписва за лечение на рахит.

Допълнителният прием на витамин D се въвежда в много страни, след като стават известни резултатите от изследванията на американския ендокринолог Майкъл Холик, директор на General Clinical Research Center към Бостънския университет, който проучва последствията от недостига на този витамин в организма.

През 2018 година обаче, публикации в "Ню Йорк таймс" и специализираното медицинско издание The Lancet Diabetes & Endocrinology, оборват теорията на Холик и поставят под съмнение профилактичния прием на витамина.

В научните среди продължават да се водят спорове кои нива на витамин D се приемат за норма и каква е истинската му полза за профилактиката на различни заболявания (включително и рак). Дали наистина свойствата му се толкова широкоспектърни?

Анализ на учените поставя под съмнение твърденията, че: витамин D в капсули предотвратява чупливостта на костите; снижава риска от поява на онкологично заболяване; помага при депресия; профилактира появата сърдечно-съдови заболявания.

Доказано е обаче, че този витамин е ефективен при лечение на остеопороза, рахит, при болести на горните дихателни пътища, при обостряне на астма и при синдром на поликистозни яйчници. Учените продължават да изследват ползите от него.

Факти свързани със синтеза на витамин D в организма:

- здравият човек получава своята порция витамин D от слънцето; 

- най-ефективно човек се зарежда с витамин D през лятото - в сутрешните часове и привечер; 

- в облачни дни получаваме по-малко витамин D;

- слънцезащитните средства пречат на усвояването на витамина;

- тъмнокожите хора имат нужда от по-големи дози витамин D от светлокожите;

- замърсената градска среда пречи на слънчевите лъчи да проникнат, затова хората получават по-малки дози от витамина;

- кожата на възрастните хора синтезира по-малко витамин D;

- веганската диета, затлъстяването, проблемите с черния дроб също могат да предизвикат дефицит на витамин D.

Природни източници на витамин D

В слънчевите дни се синтезира достатъчно количество витамин D. Пикът е по обед, но заради риск от поява на рак на кожата, не се препоръчва пребиваването на слънце по това време. Достатъчни са около 5 минути между 11 и 14 часа, за да получите дневната си доза витамин D. В облачно време е нужен около половин час.

Споменатите стойности са ориентировъчни, тъй като има много фактори, които влияят на синтеза – дължината на електромагнитната вълна на УВ лъчите, цветът на кожата, консумацията на риба, проблемите с обмяната на веществата или затлъстяването. Витамин D има свойството да се натрупва, затова отдихът на море ще ви е полезен дълго време.

В по-малки дози витаминът попада в организма чрез храната. Съдържа се в следните храни:

- млечни продукти;
- краве масло с 80 % масленост;
- яйчен жълтък;
- мазните сортове риба – скумрия, риба тон, сардина, херинга;
- телешки черен дроб;
- царевично олио.

Да се взема ли допълнително витамин D

Макар да не са единодушни, учените допускат приема на витамин D като профилактика, но след консултация със специалист. Профилактичният прием е препоръчителен при новородените, бременните жени, възрастните и страдащите от хиповитаминоза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови