Водещ специалист в лицево-челюстната хирургия се присъедини към екипа на 'Пирогов'

OFFNews 16 октомври 2019 в 11:05 5035 0

Снимка УМБАЛСМ "Пирогов"

Известният лицево-челюстен хирург доц. Николай Янев оглави екипа на Отделението по лицево-челюстна хирургия, коeто е част от Клиниката по неврохирургия на "Пирогов", съобщават от здравното заведение.

Доц. Янев идва в спешната университетска болница, за да доразвие лицево-челюстната и орална хирургия с големите, сложни по обем операции. Специалистът избра да се върне от Англия, за да се присъедини към университетската спешна болница. 

Доц. Янев придоби широка популярност преди 2 години. През август 2017 г., макар и част от екипа на друга болница към онзи момент, той извърши уникална операция за Югоизточна Европа с 3D принтиран индивидуален имплант.

Подобни операции са съпътстваща част от оперативната му програма от години, но в Англия. Той е и сред малцината лекари, които извършват микро-съдови анастомози. Чрез тях възстановява кръвообращението на лицето и трансплантира кожа, която да покрие дефектите след резекция на тумор.

Доц. Николай Янев притежава двойно образование по Медицина (MD) и Стоматология (DMD), призната специалност по Лицево-челюстна хирургия (ЛЧХ) в България и по Орална и Лицево-челюстна хирургия (OMFS) във Великобритания, както и защитен докторат по Медицина (PhD).

Той е специалист лицево-челюстен хирург в Royal Derby Hospital Великобритания, доцент в Медицински Университет - Плевен.

Активната му работа в Англия го усъвършенства в областта на лицево-челюстната и онкохирургията. Там доц. Янев се занимава със спасяването на пациенти, които имат рак на лицето, използвайки най-съвременната технология на 3D принтирането.

През 2017 г. БЛС го отличи като Лекар на годината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови