Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Война за все още несъздадени ваксини за COVID-19 между ЕС и САЩ

OFFNews 14 май 2020 в 17:14 3392 0

Снимка pixabay.com

Френската фармацевтична компания "Санофи" е близо до ваксина срещу новия коронавирус. Това предизвика политическа буря във Франция. Вчера главният изпълнителен директор на компанията Пол Хъдсън каза пред Блумбърг, че първата доставка ще бъде за Съединените щати, защото те са инвестирали първи в рисковата разработка.

Изявлението предизвика политически дебати и днес шефът на френския филиал на "Санофи" каза пред телевизия Бе Еф Ем, че европейците ще имат достъп до ваксината едновременно, ако ЕС е толкова ефективен.

„Ако открием ваксина, тя ще бъде достъпна за всички, американците и европейците ще я имат едновременно“, увери Оливие Божиийо. Думите на Пол Хъдсън бяха неразбрани, той просто призова Европейския съюз да бъде по-ефективен. За мен дебатът е приключен: ваксината, ако бъде открита, ще бъде предоставена на френските пациенти".

Твърдението на изпълнителния директор на френската група предизвика смут в политическата класа. Днес сутринта държавният секретар Аниес Пание-Рюнаше заяви, че е "недопустимо да се предостави привилегирован достъп на друга държава".

Френският шеф на Санофи призна, че САЩ са помогнали финансово на групата за разработването на ваксината. „Вярно е, че започнахме да работим много рано с американското правителство, което ни плати няколкостотин милиона евро", уточни Божийо. И специфичните разпоредби в Съединените щати биха ни позволили да я пуснем бързо на пазара". С това, той призова европейските институции да смекчат правилата си за ваксините.

Ваксината обаче все още не е открита. Френската лаборатория уточни, че в момента е в тестовата фаза in vitro, както и при животни. Тя се надява да успее да изпробва ваксината върху хора до края на годината.

В момента 70 ваксини срещу COVID-19 се разработват по целия свят. Ваксина срещу новия коронавирус може да бъде одобрена най-рано през 2021 г., заяви днес Европейската агенция за лекарствата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови