Връчиха наградите за иновации и добри практики в здравния сектор

Платформа за издирване на лекарства и приложение със съвети при изгаряния сред наградените

Янка Петкова 12 ноември 2019 в 11:22 2519 0

Снимка OFFNews

Вторите годишни награди "Иновации и добри практики в здравния сектор" бяха връчени на конференцията за иновативни практики в здравния сектор организирана от "Капитал". 52 са постъпилите проекти.

В категорията "Награда за пациентска организация" е отличена платформа за търсене на липсващи лекарства, в изключително удобна форма за подаване на сигнали, която не изисква лични данни, а само името на лекарството, населеното място и телефон за обратна връзка 

Над 685 пациента са открили своето лекарство чрез нея. Платформата е разпозната на европейско ниво от членовете на Асоциацията на еврофармацевтичните компании (над 100 на брой) и утвърдена като добра практика. Наградата получиха Иван Димитров  - предс. на УС на Федерация Български пациентски форум и Боряна Маринкова - изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия.

Наградата за дигитално здравеопазване е за първото в света мобилно приложение създадено изцяло от лекари, ангажирани с изгарянията. Приложението се нарича "Какво да правим при изгаряне" и е предназначено, както за медицински лица, оказващи първа помощ и транспортиращи пациенти с изгаряне, така и за всички потенциални пациенти и техните близки. Приложението е инсталирано над 2500 пъти. 
Автор на приложението е доц. Д-р Мая Аргирова от Клиниката по изгаряне в Университетската спешна болница "Пирогов", а изпълнителят му е д-р Мартинов.

Връчени бяха и три награди за хирургия. Първата взе екипът на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Екипът на две клиники е оперирал 32-годишна жена в животозатрашаващо състояние, с трета бременност и "плацента прекрета" прораснала през маточната стена в съседните органи. Наградата получиха проф. д-р Васил Червенков, зав. Клиника по съдова хирургия, към Аджибадем Сити клиник Болница Токуда и доц. д-р Петър Марков, нач. Клиника по акушерство и гинекология.

Втората награда за хирургия отиде при детските уролози и травматолози в УБАЛСМ "Пирогов". Операцията се извършва при бебета на двумесечна възраст. Екстрофията на пикочния мехур е най-тежкото вродено заболяване в урологията, в този случай детето се ражда без затворен тазов пръстен, без част от средната коремна стена, пикочния мехур и половите органи. До момента са оперирани 12 деца, при тях са направени допълнителни операции за изграждане на половите органи и корекция на изпускането на урина на 3-4 годишна възраст. Наградата беше връчена на проф. д-р Диян Енчев, завеждащ секцията по травматология и д-р Стоян Пеев зав. Отделението по детска урология.

Бикуспидната аортна клапа е най-честото вродено сърдечно заболяване. Изразява се в невъзможност за затваряне на клапата, връщане на кръв в сърцето и стимулиране на уголемяването му или стеноза (стеснение) на клапата заради натрупване на калциеви отлагания. До момента златен стандарт е замяната на собствената клапа с механична протеза. Уникалността на операцията е, че се запазва биологичната клапа на пациента. Интервенцията е иновативна за България и за първи път е извършена на 29-годишен пациент под ръководството на проф. д-р Руджеро Де Паули, един от най-успешните кардиохирурзи в Европа. Аджибадем Сити Клиник Сърдечно съдов център вече е започнала програма за рутинно прилагане на техниката с цел запазване на биологичните клапи на пациентите. Наградата получи д-р Асен Келчев, зам.-началник на Отделението по кардиохирургия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови