Връчиха първите годишни награди за принос към донорството и трансплантацията

OFFNews 23 ноември 2019 в 21:13 4731 0

На церемония в Народния театър бяха връчени първите годишни награди за принос към донорството и трансплантацията в България. Инициативата е част от Националната кампания „Да! За живот!“.

Девет семейства на донори и 46 лекари от цялата страна получиха своите отличия за принос. От 14 донорски ситуации са спасени 41 души - 32 българи и 9 граждани на ЕС.

Министър Ананиев връчи статуетка „Звезда“ и благодарствено писмо на девет семейства на донори, които са дали съгласие органите на техни близки да спасят непознати хора. Сред тях са Тереза Ралева, Йордан Александорв, Магдалена Кушлева, Ангел Ангелов, Даниела Йорданова, Детелина Муладжова и Димитрина.

Изпълнителния директор на ИА „Медицински надзор“ Росен Иванов връчи отличия на координаторите по донорство и директорите на болниците, в които бяха реализирани всички 14 донорски ситуации през тази година.

Най-много – пет от тях, са във великотърновската МОБАЛ "Стефан Черкезов". Наградените са директорът д-р Стефан Филев и координаторите д-р Сибила Маринова и Ваня Лъчезарова. Техните усилия са спасили живота на 10 българи и 2-ма чужденци.

Две от донорските ситуации са реализирани в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, спасени са шест живота на четирима българи и двама чужденци. Координатори на донорските ситуации са д-р Красимир Бинев и д-р Александър Кантарски.

Две са и реализираните донорски ситуации в УМБАЛ „Света Марина“ под ръководството на проф. Вилиян Платиканов. Резултатът е девет спасени живота, от които на седем българи и двама европейски граждани.

Награда получи и координаторът по донорство в Плевен – д-р Георги Димитров. Шанс за живот е даден на четирима нуждаещи се.

Двама българи са спасени с усилията на д-р Андон Арабаджиев и изпълнителния директор на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в Кюстендил д-р Александър Величков.

Бургаската университетска болница има една донорска ситуация, дала шанс за живот на европейски гражданин. Наградата е връчена на д-р Милена Минева и директора на УМБАЛ „Бургас“ д-р Бойко Миразчийски. 

Съвместните усилия на две болници дават шанс за втори живот на четирима души - 2-ма българи и 2-ма германски граждани. Донорската ситуация е реализиранана от д-р Росица Танова от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ - София и д-р Огнян Шаламанов от УБ „Лозенец“.

Трима души от листата на чакащите са получили орган от донор от Силистра, благодарение д-р Радослав Неделчев и директора на МБАЛ „Силистра“ – д-р Даниела Костадинова.

Председателят на Комисията по здравeопазване в 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова връчи отличията на директорите на болниците, в които през настоящата година са извършени трансплантации, както и на ръководителите на екипите от лекари, които извършват трансплантации.

Отличията получиха началникът на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология проф. д-р Никола Владов, проф. д-р Крум Кацаров, началник на Клиниката по гастроентерология, проф. д-р Евелина Одисеева – ръководител на Клиниката интензивно лечение, доц. д-р Васил Михайлов от Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и доц. д-р Ивелин Такоров – началник на Първа клиника по коремна хирургия.

14 от трансплантациите през тази година са извършени в Александровска болница. Отличени бяха изпълнителният директор доц. д-р Костадин Ангелов, проф. д-р Емил Паскалев - началник на Клиника по нефрология и трансплантация; проф. д-р Атанас Темелков - началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение; д-р Николай Хубанов, началник екип „Спешно отделение“ и координатор по донорство и трансплантации; доц. д-р Марин Георгиев, началник на клиниката по урология; доц. д-р Красимир Янев, началник на лапароскопска урология; проф. д-р Елисавета Наумова, началник на Клиника клинична имунология; проф. д-р Добрин Свинаров, началник на Клиника клинична лаборатория и клинична фармакология.

Университетска болница „Лозенец“ е мястото, където през тази година са извършени най-много трансплантации – 22. Една от тях е белодробната трансплантация, осъществена преди по-малко от месец от проф. Любомир Спасов и неговия екип под ръководството на лекари от болницата в Хановер. Отличията получиха проф. Любомир Спасов, доц. д-р Вили Пъшев, учебно-научен сектор „Сърдечна хирургия и съдова хирургия“; д-р Мирослав Зашев, учебно-научен сектор „Обща хирургия, урология, Акушерство и гинекология“; д-р Васил Козаров, учебно-научен сектор „Сърдечна хирургия и съдова хирургия“; доц. д-р Радосвет Горнев, началник на Клиника по обща хирургия; д-р Борил Петров, учебно-научен сектор „Обща хирургия, урология, акушерство и гинекология“.

Тази година са трансплантирани две сърца от екипа на изпълнителния директор на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. д-р Генчо Начев. Заедно с доц. д-р Боян Баев от Клиниката по кардиохирургия, проф. Димитър Петков – заместник-директор по лечебната дейност на УМБАЛ „Св. Екатерина“ и д-р Иван Нацев – трансплантационен координатор, са реализирани две от най-трудните трансплантации.

Към момента 1161 българи се нуждаят от трансплантация.

България е страната с най-малко на брой трансплантирани пациенти в ЕС и една от причините е сериозният недостиг на донори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови