Всеки четвърти изследван е с хепатит С, тестват безплатно още седмица

OFFNews 22 май 2020 в 09:48 4063 0

Унверситетската болница "Св. Иван Рилски" удължава с една седмица срока за безплатно тестване за хепатит С, до 29 май включително.

То започна на 18 май и дотук резултатите сочат, че средно на четирима изследвали се един е с положителна проба - съобщи проф. Красимир Антонов, който алармира преди седмица, че България изостава драстично в намирането на носителите на коварната болест. Смята се, че у нас нейната честота е 1,1%, което прави около 77 000 души. Поради липсата на симптоми и на профилактика, над 90% (около 69 000 души) не знаят, че са заразени и, съответно, не се лекуват.

Хепатит С е седмата причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. Инфекцията може да протече безсимптомно в продължение на 30 години.

От желаещите да се тестват се изисква предварително записване на час на тел. 0876 01 39 13. Пробите ще се вземат от 11 до 14 ч.

Големият интерес и ограниченията, които налагат да се правят по-малко тестове за същото време, са причините за удължаването на срока.

"Заради епидемичната обстановка, в която все още се намираме, сме принудени да правим тестовете на по-голям интервал, за да няма натрупване на пациенти, а това намалява броя на хората, които могат да се възползват", обяснява д-р Ирена Иванова, ръководител на Клиничната лаборатория.

Както и в първоначалния етап, използваният метод за тестване няма да е от типа на т. нар. бързи тестове, а серологичен, който е с най-висока чувствителност и специфичност.

Кампанията, е насочена към:

- хора, които в миналото (преди 1992 г.) са имали кръвопреливане или са били подложени на оперативни интервенции;

- такива, които смятат, че са имали рискови ситуации (например използване на нестерилни инжекционни прибори), които би могло да са довели до инфектиране.

Инициативата е в рамките на пролетната Европейска седмица за тестване за ХИВ и хепатити и се провежда в партньорство със сдружение "ХепАктив".

СЗО прие глобална стратегия за достигане на 90% диагностика на хепатит С, 80% излекуване и 65% намаляване на смъртността от болестта до 2030 г. За да се доближим до тези цели, е необходимо да лекуваме 5000 пациенти с хепатит С на годишна база. Към момента се лекуват около 1200 (по данни от миналата година; тази, заради коронавируса, спадът е драстичен). От началото на 2020 г. в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ 46 пациента са на терапия при двойно повече за същия период на миналата година.

Пациенти, при които се установи инфекция, ще бъдат пренасочвани за безплатна консултация и назначаване на терапия в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, където се намира най-големият център за лечение на вирусни хепатити в България. От 2016 г. безинтерфероновата терапия, която осигурява над 99,4% изчистване на вируса, се покрива напълно от НЗОК. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови