Всеки трети хронично болен е търсил помощ от кардиолог, показва анализ на НПО

OFFNews 28 май 2020 в 16:47 1639 0

Всеки трети търси помощта на кардиолог, а всеки четвърти – на ендокринолог. Един от 10 пациенти се нуждае от психологическа подкрепа. Това показват данните от информационната линия за пациенти с хронични заболявания на Националната пациентска организация - за периода 22 април до 27 май 2020 г.  

За един месец на безплатната линия за консултации – 0800 14 515 – са се обадили 2630 пациенти. Тя ще бъде активна до края на юни 2020 г. Всеки работен ден, от 9 до 18 часа, ендокринолози, онколози, кардиолози, психолози и инфекционисти предоставят консултации на пациенти с различни заболявания. 

Благодарение на телефонната линия, за 6 пациенти е осигурена спешна медицинска помощ, показва още анализът. На 12 пациенти е оказано съдействие да получат назначен им медикамент, който не се предлага в България. Голяма част от пациентите, които се обаждат на психолога, са самотноживеещи или млади хора, останали без работа, както и пациенти с тревожност и депресивни състояния, в следствие на изолацията и социалноикономическата ситуация, в която се намират. Петима са декларирали, че са жертва на насилие.

Екипът на Националната пациентска организация проследява всички възрастни самотноживеещи пациенти, потърсили консултация на тел. 0800 14 515. На 37 пациенти без близки е оказано съдействие да получат топла храна и грижи в домашна среда от общините, в които живеят. Осигурени са шлемове, маски и дезинфектанти за личните асистенти на 9 трудноподвижни лица, които са спрели посещенията в дома на пациентите, заради страх от инфектиране с COVID-19. На 43 пациенти е предоставена информация как да ползват социалните и здравните си права, а за 4 самотни родители е осигурена храна и продукти от първа необходимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови