Всяка четвърта жена у нас с риск от разширени вени

OFFNews 19 август 2019 в 12:50 1087 0

Всяка четвърта жена има оплаквания, свързани с тежест, умора, подуване на краката и е в риск от развитие на венозна болест. Данните бяха оповестени от съдовия хирург д-р Николай Вълчев по време на Босата разходка в Южния парк, част от кампанията за превенция на хроничната венозна болест „Вземи краката си в ръце“.

Организатор на инициативата е Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

„Хората често не разпознават първите признаци на заболяването, тъй като в началото започва без симптоми. Повечето от тях усещат само дискомфорт и тежест в краката. Ако обаче в този момент не се предприеме лечение, могат да се развият сериозни усложнения.

За тази цел са необходими кампании като „Вземи краката си в ръце“, които да информират хората за заболяването и да изострят вниманието им върху това, че не бива да пропускат възможността за ранна диагностика и лечение“, обясни д-р Вълчев.

В Босата разходка, заедно с актрисата Деси Бакърджиева, позната от ролята си на д-р Лора Хинова в сериала „Откраднат живот“, се включиха стотици столичани. Към тях се присъедини и водещият на събитието, журналистът Драго Симеонов.

Участниците се разходиха боси, за да раздвижат и масажират краката си и така да подпомогнат по-добрата циркулация на кръвта. За всички желаещи бяха организирани забавни тренировки по зумба, йогалатес и стречинг с цел насърчаването на двигателната активност.

Лекари-специалисти консултираха участниците в разходката за рисковете от появата на разширени вени, за ранните симптоми на венозната болест, а също и за необходимостта от ранна диагностика и своевременно лечение.

Хроничната венозна болест засяга над 40% от населението в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови