Всяка минута от неадекватна медицинска помощ умират 5 души, алармират от СЗО

За първи път у нас на 17 септември се отбелязва Световният ден за безопасност на пациента

OFFNews 16 септември 2019 в 09:45 2115 1

Всяка минута по света умират не по-малко от 5 души, заради неадекватна медицинска помощ, се казва в изявление на генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус, публикувано на страницата на организацията в навечерието на Световния ден за безопасност на пациента - 17 септември.

По думите му неправилно оказаната медицинска помощ и неспазването на правилата за безопасност е причина ежегодно да умират милиони пациенти.

„В страните с ниски и средни нива на доходите това става причина за смъртта на 2,6 млн. души годишно“, казва директорът на СЗО.

По данни на експертите на организацията на четири от десет пациенти се нанася вреда при оказване на първична и амбулаторна медицинска помощ. Най-грубите лекарски грешки са от неправилна диагноза и неадекватно медикаментозно лечение.

Около 25% от пациентите загиват в резултат на усложнения, възникнали след хирругична намеса.

Според специалистите на организацията тази смъртност се обяснява с пренебрегване на правилата за безопасност от страна на медиците. Това е причина за близо 1 млн. смъртни случая при операция или в следоперативния период.

От СЗО смятат, че са необходими спешни мерки за понижаване на вредите нанасяни на здравето и живота на пациентите. Оттам подчертават, че грижата за безопасността на хоратата има и икономически ефект.

По думите на директора на СЗО разходите за предотвратяване на последствията от недобрите здравни услуги са многократно по-ниски от загубите при лечение след причинена вреда.

През май 2019 г., по време на 72-та сесия на Световната здравна асамблея, 194 държави- членки на СЗО се обединиха и определиха 17-ти септември за Световен ден за безопасност на пациента, който ще се отбелязва всяка година под надслова: „Безопасност на пациентите: глобален здравен приоритет“.

В България Офисът на СЗО със съдействието на Министерство на здравеопазването и с подкрепата на онлайн платформата за социално значими заболявания Портал на пациента, за първи път ще отбележат Световния ден за безопасност на пациента в СБАЛАГ „Майчин дом“, с дискусия между пациентски организации и здравни експерти на тема: „Да говорим за безопасността на пациента!“, а от 20.30 часа Националния дворец на културата ще светне в оранжев цвят.

Проявите посветени на Световния ден на пациенти целят по-добра осведоменост и ангажираност на населението към собственото здраве; повишаване на информираността сред лидерите по въпросите на здравеопазването за формулиране на политики; създаване на работна култура и осигуряване на грижи, в които безопасността на пациентите е приоритет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

1

Mayya

16.09 2019 в 10:03

За тези се знае, че умират, а за останалите не се знае колко се излекуват. И ако оздравяват, колко се дължи на медицината и колко на самовъзстановителните процеси на тялото, ако тя не им пречи. Е, от хомеопатия поне не умират.