За добрите специалисти, които лекуват в мизерната Къщичка на бъбреците

Янка Петкова 25 септември 2019 в 15:48 6985 0

Снимка Архив

През април тази година лекарите от Специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф. д-р Иван Митев" обявиха стачна готовност. Исканията им бяха за достойно заплащане, отпадане на лимитите за хоспитализация, по-добро остойностяване на клиничните пътеки за лечението на деца, за специален статут на лечебното заведение. Специалистите дори обмисляха да подадат колективна оставка.

Месец по-късно, на третия си пореден протест, педиатрите обявиха, че ако исканията им не бъдат чути, болницата ще спре плановия прием и ще лекува само деца в животозастрашаващо състояние.

След среща при премиера Борисов беше решено да се увеличат цените на педиатричните пътеки. Специален статут на лечебното заведение беше обещан едва след 2 години, когато се очаква да бъде изградена комплексна детска болница. По програма "Майчино и детско здравеопазване" на болницата беше отпусната сумата от 1 млн. и 700 хиляди лв.

Какво се промени за изминалите месеци?

Преди дни една майка публикува апел за кампания в помощ на Клиниката по детска нефрология и хемодиализа в СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев". Оказва се, че "Къщичката на детските бъбречета", както нарича Кремена Кунева центъра за детска хемодиализа тъне в мизерия, замаскирана с личните усилия на сестри, санитари и лекари.

Работещите в този център носят чанти с играчки от вкъщи, защото "ги крадат и бързо изчезват". Децата са по четири в стая от около 8-10 квадрата. Стените са като издрани с нокти, дупките по тях са скрити зад стикери на смърфове. Баня и тоалетна, в които няма сапун.

"Карцер", "затворническа килия", "мазе в стара панелка", "стаята на ужасите от някоя гейминг хол", "кадър от филм по Стивън Кинг", "изоставена Чернобилска сграда?", такива асоциации предизвиква състоянието на центъра по диализа у жената, която придружава детето си. По думите й обидно е в болницата, където работят едни от най-добрите специалисти в България, да лекуват с "подръчни материали от първа необходимост" и да "режат левкопласта на малки парченца, че да има за всички".

На фона на шокиращата мизерия жената отбелязва с благодарност човечността и професионализма на началника на отделението по нефрология доц. Гайдарова и нейния екип, които въпреки ограниченията, които им налагат условията, продължават да изпълнява с отдаденост задълженията си.

В коментар за състоянието на отделението изпълнителният директор на болницата д-р Димитър Русинов обясни, че след отпускането на допълнителна сума за болницата, в резултат на протестите на медиците, е било предприето частично обновяване на някои от отделенията.

По думите на д-р Русинов основен ремонт би бил неоправдан с оглед на това, че след построяването на Национална детска болница ще бъдат преместени там. Според него, по оптимистични прогнози, това трябва да се случи след 3-5 години. Директорът на СБАЛДБ "Проф. Иван Митев" заяви още, че към момента болницата е покрила задълженията си и се отчита подобряване на приходите. От 1 октомври предстои увеличение на заплатите на медицинския персонал.

От своя страна, ръководителят на Клиниката по нефрология и диализа доц. Мария Гайдарова каза, че основен ремонт на клиниката по нефрология е правен през 2009 г. През годините, заради липсата на текущи ремонти постепенно всичко се е амортизирало. 

Тя потвърди, че в болницата поетапно се извършват ремонти в различните клиники, последните от които са в клиниките по гастроентерология и неонатология. По думите ѝ следващият частичен ремонт трябва да бъде извършен в ръководената от нея клиника. 

Доц Гайдарова съобщи, че вече има частни дарители, които са изявили желание да направят спешен ремонт, за което работещите в клиниката са безкрайно благодарни. 

В резултат на протестите на персонала от болницата, получили подкрепа в цялата страна, са били отпуснати средства, но предвид критичното критичното финансово състояние на болницата до 1 юли т.г., разширени ремонтни дейности бяха практически невъзможни, допълни тя.

Доц Гайдарова посочи и друг сериозен проблем в клиниката - с кадрите на средния медицински персонал. Дефицитът на медицински сестри при тях е особено сериозен тъй като опитна детска сестра с нефрологична насоченост се гради с години.

Според нея изходът е в търсене на решение чрез разговори и предложения към ръководството на болницата и намиране на спонсори, които да подпомогнат финансово осигуряването на по-добри условия за престой на децата в единствената Клиника по детска нефрология и хемодиализа в България.

Решение имат и хората, които подкрепят майката, показала в какви условия работят и лекуват деца лекарите от болница "Проф. Иван Митев". Вече е създадена работна група, която изготвя план за действие. Заявили са се първите желаещи да се включат с материали, труд и средства, с които бъдат измазани стените в отделението.

Единственото желание на Кремена е инициативата им да не се политизира. По думите й групата обединява хора, които наистина искат да помогнат на добрите лекари в единствената специализирана детска болница в страната.

Ако сте от тях, можете да се включите в Help детска нефрология Педиатрията.

Или както казва един приятел на Кремена: "Давай да действаме!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови