За пръв път в САЩ трансплантираха бъбрек от донор със СПИН

OFFNews 29 март 2019 в 10:51 1554 0

Снимка Sarah Witherington

Бъбрекът на 35-годишна жена, която е носителка на вируса на СПИН, бе присаден на друга серопозитивна пациентка, съобщават от американската болница “Джонс Хопкинс“ в Балтимор, предава Би Би Си.

Това се случва за пръв път в САЩ. Операцията е извършена в понеделник, а днес донорката Нина Мартинес ще участва в конференция по повода.

Намеренията на Мартинес в началото били да дари бъбрека си на свой приятел, но след като той починал, тя решила с органа й да се сдобие анонимен пациент.

Преди операции като тази са се считали за прекалено опасни, тъй като се е смятало, че не е добре човек, заразен с ХИВ, да остане само с един бъбрек. Решението на лекарите да направят операцията, говори за доверието, което имат в съвременните антиретровирусни лекарства, които позволяват на болните да живеят почти нормален живот.

По думите на лекарката Дори Сегев от болницата „Джонс Хопкинс“ от 500 до 600 серопозитивни хора могат да даряват органи всяка година в САЩ. В същото време хиляди серопозитивни хора умират, чакайки донор.

Сега реципиентката на бъбрека ще трябва да взима антиретровирусни лекарства, досущ като тези на донорката Нина Мартинес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!