Зъболекари алармират: Стотици хиляди може да останат без зъболечение заради нови правила

Прокарва ги Българският зъболекарски съюз, който отрича да се готвят рестрикции

Вероника Шербанова 18 юни 2019 в 20:30 14085 0

Стотици хиляди българи може да останат без достъп до зъболечение заради готвени Правила за добра медицинска практика, прокарвани от Българския зъболекарски съюз, алармират стоматолози. Новите правила трябва да бъдат гласувани след дни - на извънреден конгрес на БЗС на 21 и 22 юни.

Ако бъдат приети, огромната част от стоматолозите няма да могат да извършват редица дейности, каквито сега ежедневно се извършват в зъболекарските салони, като лечение на зъби с усложнени пулпити, на зъби с повече от един канал, екстрахиране на зъби, поставяне на импланти. Мнозина ще бъдат лишени дори от възможността да лекуват деца, алармират специалисти, които са готови да защитят хляба си, включително и чрез съда.

Причината е, че в документа има разделение на дейностите, които могат да се извършват от лекари по дентална медицина без специалност и такива със специалност. Ако правилата се приемат, дипломиралите се след 6 години тежки изпити зъболекари без допълнителна специалност ще се занимават основно с дейности като чистене на зъбен камък. В същото време, придобилите допълнителна специалност са малцина, защото достъпът до такава е изключително труден - годишно се отпускат по пет, шест места за специализация, споделя зъболекар.

В проекта са разписани подробно различните медицински дейности, като е посочено дали те трябва да се извършват в заведенията за извънболнична помощ или в специализирани. Ако разделението се случи по описания начин, това ще е голям проблем за пациентите от малките населени места, които нямат лесен достъп до специализирани кабинети и трябва да пътуват до голям град, за да получат лечение.

Зъболекарите са категорични, че по този начин им се отнема правото да извършват дейности, които могат да изпълняват съгласно полученото от тях образование. Те цитират нормативната уредба за придобиване на специалност "Дентална медицина", според която чрез тази специалност те са придобили "умения, необходими за упражняване на всички дейности, включващи профилактика, диагностика и лечение на аномалии и болести на зъбите, устата, челюстите и свързаните с тях тъкани".

Друго притеснение е, че ако лекарите по дентална медицина без специалност нямат право да изпълняват част от дейностите, тези дейности просто няма да се отчитат и извършването им ще премине в сивия сектор.

"Ясно, че отговорът е да ни откажат от професията ни. Възможностите за специалност са лимитирани само за определени хора (най-често потомци и родственици на тези, които са на върха на пирамидата). Поне да имахме възможност за специализация!", категорична е Валентина Китина - зъболекар от Благоевград, а мнението ѝ получава подкрепата на много нейни колеги в групата във Фейсбук, създадена за обсъждане на новите правила за добра медицинска практика. Тя има близо 2300 членове. 

"Повечето работим денонощно, изградихме кабинети за стотици хиляди левове - с две ръце, децата ни израснаха без нас. Ходим на курсове цената, на които не е ниска - каквато е в Европа... Кой от нас би могъл да си затвори кабинета за 4 год. и да специализира, има ли достъп до специализация? Защо институтите не провеждат гъвкаво следдипломно обучение? Колко специалиста има? Какво е нивото на неспециалистите, които години наред посещават в събота и неделя курсове? Та ние учим цял живот", допълва Михаила Нанева - зъболекар от Стара Загора.

Част от притесненията на зъболекарите идват и от това, че са имали малко време да се запознаят с текстовете, преди те да бъдат обсъдени на Конгреса на БЗС. Те твърдят, че са имали само 4 дни - от 6 до 10 юни, за да се запознаят с документа и да дадат предложения. Мнозина настояват правилата да получат по-задълбочено обществено обсъждане, преди да се гласуват. 

Зъболекарите са категорични още, че в чужбина няма такива ограничения, като дават примери от Германия, Италия и други.

Лекарите по дентална медицина вече са изпратили предложения за промяна на документа. Организирани са и две петиции с искане документът да не бъде приет в този му вид.

Зъболекарският съюз

В отговор на създалото се огромно напрежение в съсловието, от OFFNews потърсихме Българския зъболекарски съюз за позиция.

Няма място за притеснение, зъболекарите ще могат да изпълняват и занапред дейностите, които са изпълнявали досега, увери председателят на Съюза д-р Николай Шарков и подчерта, че няма да има никакви рестрикции за зъболекарите.

"Колегите по принцип имат основания да негодуват, защото се извършват много промени за кратко време и е трудно да се отсеят чисто административните от тези, които действително биха донесли полза", заяви пред OFFNews главният секретар на БЗС д-р Борислав Миланов. 

По повод разделянето на дейностите между зъболекарите със и без специалност Миланов посочи, е всеки зъболекар ще трябва да преценява дали конкретният случай му е по силите, или трябва да насочи пациента към специалист, но самият документ няма да прави това разделение

Правилата за добра медицинска практика са изготвени във връзка с промените, влезли в сила с преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за тази година и срокът за приемането им е до края на юни, като ако това не се случи, такива правила ще бъдат изготвени от новата агенция за медицински одит. 

Срокът за изпращане на проекта до делегатите е бил 31 май, като предложения за промени е можело да се предоставят до 10 юни. 

От БЗС обясняват, че правилата са изготвени от работна група, в която са влезли и националните консултанти.

"Личното ми мнение е, че на конгреса няма да бъде прието нищо, което да е в ущърб на колегите", каза още той и допълни, че идеята на правилата е да дадат насоки на зъболекарите, а не да налагат рестрикции. 

Д-р Миланов подчерта, че на конгреса могат да присъстват като гости всички членове на БЗС, като ще имат право на изявление. 

Зъболекари обаче се тревожат, че ако документът бъде приет в този му вид, те могат да станат обект на съдебни искове от страна на пациенти.

Много лекари по дентална медицина от София и страната са решили да присъстват на конгреса, за да защитят позициите си и да се опитат да спрат промените, които - подозират някои от тях - са лобистки, писани в услуга на професори и доценти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови