Забранените за износ лекарства не са тези, които липсват в аптеките

България има капацитет за собствено производство на антибиотици, което да задоволи потребностите на пазара

OFFNews 09 януари 2023 в 10:14 1367 0

Богдан Кирилов

Снимка Архив/БТА

Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата

Забранените за износ лекарства, включени в списъка на системата СЕСПА, не са тези, за които се получават сигнали за липси в аптеките. Това стана ясно от думите на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов по БНТ.

По думите на Кирилов в забранителния списък на СЕСПА (Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък) в момента има 63 лекарствени продукта, но сред тях не са тези, за които Министерството на здравеопазването и ИАЛ получават сигнали за липси.

Най-липсващото в момента в аптечната мрежа са антибиотиците, особено за деца. Проблем са и антибиотиците за възрастни и той се задълбочава във времето. Има и стотици лекарства, които липсват, но това не е от сега, обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, уточни, че над 300 са липсващите лекарства.

Списъкът на забранените за износ лекарства, включва медикаменти при които наличностите на пазара са под 65% на за предходния месец, като за база се използва средномесечното потребление за последните 6 месеца. Системата проследява различните транзакции между търговците на едро, аптеките и притежателите на разрешения за употреба.

В момента има затруднения в доставките на някои антибиотици и на инхалаторни продукти, които се използват за респираторни заболявания, призна Богдан Кирилов. 

Проверките, които се правят са за наличностите у търговците на едро, има и указания за приоритетно разпределяне на количествата, които са при търговците на едро към аптеките, уточни Кирилов. Той допълни още, че извънредни доставки на антибиотици се очакват още тази седмица и недостигът ще бъде компенсиран постепенно в рамките на месец.

Тази седмица стартират доставки на част от лекарствените форми, под форма на суспензия, които се използват при деца, от групата на цефалоспорините. В следващата седмица започват доставки от пеницилините. Така че уверението от страна на производителите, че в рамките на месеца и началото на следващия ще има достатъчно количества, които да компенсират това, което към момента се получава като недостиг, обясни Богдан Кирилов.

Във вторник и сряда се очакват доставки на дефицитни антибиотици потвърди съветникът на служебния здравен министър Аркади Шарков по bTV. То посочи, че страната ни има възможност за собствено производство на антибиотици от т. нар. генерици (заместители на оригиналните медикаменти със същите лечебни свойства).

В следващите дни ще пристигнат няколко бранда, утре ще можем да бъдем по-конкретни. В следващите месеци хората ще имат достъп до лекарствата, от които имат нужда. Имали сме разговори за бърз, паралелен внос на няколко продукта, които към момента липсват – някои от тях са за респираторни заболявания, други са антибиотични. В рамките на тази седмица ще се определи с колко може да се съкрати административния срок за този внос, посочи той.

Относно презапасяването с лекарства Аркади Шарков посочи, че фармацевтите са длъжни да изпълняват точно рецептите и ако в тях е записано лечение с една опакова от дадено лекарство, те не могат да го дадат в по-големи количества. Проверки се правят и по тази тема, а експертът призова да се подават сигнали в случай на нередности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови