Задължават болниците да отчитат всеки ден ефекта от някои лекарства

OFFNews 19 август 2019 в 20:31 1636 0

Снимка Pixabay

Болниците ще трябва да докладват ежедневно ефекта от лечението с определени медикаменти, ще трябва да докладват ежедневно за ефекта от тях. Това предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, публикуван за обществено обсъждане.

Информацията ще се изпраща до Националния съвет за цени и реимбурсиране на лекарствени продукти от лечебните заведения.

При отказ се предвиждат глоби между 2500 и 5000 лв.

Предвиждат се и други глоби, свързани с отказ от информация, както и за неспазване на разпоредбите в Закона. 

Ако нарушителят е едноличен търговец санкциите са между 500 и 1000 лв, а при повторно нарушение - от 600 до 2000 лв. За юридическите лица глобите варират между 1500-3000 лв, и от 3000 до 5000 лв. при повторно неспазване на правилата.

Целта според МЗ е да се сведат до минимум тези случаи и контролните органи да могат да осъществяват дейността си безпрепятствено. 

Проектът на Закона за лечебните заведения регламентира извършването на оценка на необходимостта от създаване на нови комплексни онкологични центрове и извършваните нови медицински дейности от тях. За анализ ще бъдат използвани индикатори като брой на лечебните заведения на територията на областта; брой на разкритите в тях структури; кадрова и материална обезпеченост; проведени леглодни; броя преминали пациенти и използваемост на леглата; данни за действащите договори на НЗОК за болнична помощ.

С измененията се дефинира понятието „територия на лечебното заведение“. Това касае случаите, когато в границите на общинска или държавна болница се разкрива ново звено. Според проекта това може да става само в случаите, когато клиниките, отделенията и лабораториите в двете болници извършват различни медицински дейности.

Създадена е възможност за целеви субсидии за ремонт или финансово оздравяване на лечебните заведения. Промените предвиждат здравното министерство да финансира медицинската експертиза и ТЕЛК в държавните и общинските комплексни онкологични центрове, както и в центровете за психично здраве.

Предлага се и възможност за целеви субсидии за текущ ремонт или финансово оздравяване на общинските лечебни заведения. Целта е тяхната стабилизация. 

За да успеят лечебните заведения да се приведат в съответствие с медицинските стандарти, от МЗ предлагат крайният срок до 31 декември да отпадне. Той беше определен със Закона за бюджета на НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови